Українські мапи – найкращі в світі

Історія картографії як науки налічує не одне тисячоліття. Ще античний вчений Клавдій Птолемей, який жив у II столітті до нашої ери, узагальнив і систематизував  усі тодішні знання про Землю та Всесвіт у восьмитомному  «Посібнику з географії». Людство користувалося цією фундаментальною працею впродовж чотирнадцяти століть, мандруючи суходолом і морями.

Нині ж першість у складанні найточніших мап належить українцям. На дванадцятій виставці-конференції Міжнародної картографічної торговельної асоціації, яка нещодавно пройшла у Лондоні, київський Інститут передових технологій визнано найкращим картографічним підприємством Європи, Азії та Близького Сходу. Його електронний атлас «Географія материків та океанів для 7 класу» отримав головний приз у номінації «Цифрова картографія», а сам інститут – найвищу нагороду – Кубок за кращий картографічний твір.

Це не перша міжнародна відзнака наших фахівців: уже двічі їм діставалися другі призові місця. Але тепер Україна, стверджує директор інституту Олександр Барладін, «диктує картографічну моду в усьому світі».

Хоча звичайні паперові мапи й досі залишаються поза конкуренцією, дедалі популярнішими стають електронні. І тут, за словами Олександра Барладіна, ми попереду. «Під час виставки до нас постійно підходили західні колеги і дивувалися, як нам вдалося усе це зробити», – розповідає він.

А дивуватися є з чого. Електронний атлас, окрім 40 географічних мап, вміщує тести, 250 фотографій та коментарі. А щоб учням було цікавіше вивчати географію, до нього додали гру, за допомогою якої діти краще запам’ятовуватимуть розташування материків та океанів. Як сказала Тетяна Ханюк з Міністерства освіти України, на замовлення якого і було створено цей навчальний посібник, наші вчителі незабаром зможуть використовувати його на уроках.