Томенко «працевлаштує» ЦВК ще до виборів

Не секрет, що тележурналісти добряче потерпали на минулих виборах. Їм і «темники» нав’язували, і провокаційну рекламу примушували показувати. Тож до наступної кампанії телевізійники почали готуватися завчасно. Віце-прем’єр-міністр із гуманітарних питань Микола Томенко зустрівся з керівниками загальнонаціональних каналів, аби обговорити ці проблеми.

Пан Томенко і перші особи телеканалів шукали способи недопущення подібної ситуації наступного року. Зокрема, слід уникнути появи технічних кандидатів, які стали політичними кілерами. Згідно із законом телеканали не мають права відмовляти в розміщенні їхньої реклами. Тому віце-прем’єр запропонував, щоб уся передвиборна реклама проходила експертизу в Центрвиборчкомі. У нових змінах законодавства значну увагу приділятимуть захисту авторських прав, приватного життя особи, а також боротьбі з антирекламою.

Микола Томенко звернувся до керівників каналів із ініціативою ухвалити й оприлюднити редакційні документи, які б регулювали стосунки журналістів із власниками мас-медіа. Останні не мають втручатися в інформаційну політику каналів.

Крім того, віце-прем’єр має намір зробити спілкування журналістів і міністрів більш публічним. Пан Томенко обіцяє створити прес-центр, де транслюватимуть прямі включення з Кабінету Міністрів. А ще розсекретити документи із незаконним грифом «опублікуванню не підлягає».

Згадав Микола Томенко й про важливе випробування, яке чекає на українське телебачення вже найближчим часом – Євробачення-2005. І зауважив, що важливо вибрати достойного представника від України. Але він не лобіюватиме інтереси жодного конкурсанта. Натомість віце-прем’єр запропонував свій варіант відбору співаків: до п’ятнадцяти осіб, які після попереднього голосування потраплять на фінальний концерт, додати ще п’ять відомих виконавців. А глядачі визначатимуть найкращого з них. За підрахунком голосів слідкуватимуть фахівці із Центрвиборчкому.