Троєщинці, нарешті, дочекалися!

У неділю в село Троєщина, що в межах Києва, прийшло свято: селяни з рук заступника голови КМДА, начальника Головного управління земельних ресурсів Анатолія Муховикова отримували Державні акти про власність на землю.

…Зал Будинку культури на вулиці Леніна, який свого часу виголосив гасло «Землю – селянам!», був заповнений вщерть. Цієї події жителі села чекали не один рік і боролися за право володіти своєю землею, яку обробляли з діда-прадіда. Ще два роки тому представників столичної влади тут зустрічали непривітно. А в неділю із залу час від часу лунали вигуки: «Слава Муховикову!». Троєщинці настільки розчулилися, що, дізнавшись про намір Анатолія Миколайовича балотуватися до Київради, навіть пообіцяли звернутися до тамтешніх виборців з проханням обов’язково віддати за нього голоси.

Пан Анатолій запевнив присутніх, що відтепер ніхто не зазіхатиме на їхню землю і не відріже жодного її клаптика в межах парканів. Це викликало новий сплеск радісних емоцій.

Шлях до такого торжества справедливості був тернистим. Кілька років тому на підходах до урочищ Городище і Толока з’явилися оголошення: «Землю не обробляти!» І підписи під ними – «Вертикаль», «Радосинь» тощо. Селяни дізналися, що землю відводять приватним структурам під забудову. І тоді почалися акції протесту, які зустрічали опір влади усіх рівнів. Пішли під Верховну Раду і почали голодування. Досі згадують, як вийшла до голодуючих одна з депутатів і заявила: «Дайте спочатку повалити існуючий кримінальний режим. Потім займемося вашими дрібними справами!» А з листопада 2003 року, коли ініціативна група таки добилася, аби до села приїхав міський голова Олександр Омельченко, справа зрушила з мертвої точки. Хоча й додалося нових складнощів. Адже все довелося брати на себе саме ініціативній групі, бо орган місцевого самоврядування, який селяни обрали на своєму віче, районна влада розпустила. До речі, й досі Київрада не погоджується з його створенням.

Член ініціативної групи Володимир Гергієв розповів «Вечірньому Києву», що найскладнішим було визначити критерії: кому, скільки і яку землю виділяти. За його словами, Олександр Омельченко прийняв мудре рішення: передати повноваження Київради загальним зборам села Троєщина. І щонеділі збори в Будинку культури обговорювали ці питання. Усі бажаючі (більш як 1200 осіб) отримати землю подали ініціативній групі заяви. Враховували все: від сімейного стану до можливості обробляти землю. Із загальної кількості 68 гектарів виділяли по 6 або 12 соток.

Анатолій Муховиков розповів журналістам, що в селі Троєщина 750 дворів, і коли його приєднали до Києва, селяни продовжували працювати на городах. Згідно з детальним планом розвитку місцевості 534 земельних ділянки виділили під будівництво. Але Олександр Омельченко дав селянам слово: землю їм віддадуть. І свого слова дотримав.

– Сьогодні ми видаємо останні Державні акти про власність на землю, – зазначив Анатолій Миколайович. – Але на цьому робота не завершується. Згідно з Генеральним планом розвитку Києва вже закладено кошти на будівництво поліклініки в селі. Ми порадимося з троєщинцями, де її розмістити. На прикладі Троєщини вирішуватимемо земельне питання в Жулянах. Ще не все приведено до ладу в цьому плані в Бортничах та інших масивах компактної приватної забудови колишніх сіл, які було приєднано до Києва. Позиція в нас єдина: хто працює біля землі – має й жити на ній...