Не лише торги, а й бенкети

Класицистичний портик на чотири білі колони, скромні два поверхи – начебто нічого особливого, але без Контрактового будинку і колись, і нині важко уявити однойменну площу на Подолі.

Традицію укладати контракти, торговельні угоди, було започатковано в Києві ще з кінця 1797 року. Спершу це відбувалося у старій ратуші на Подолі. А 1801 року відкрився спеціальний Контрактовий дім на нинішній вулиці Покровській, який було споруджено за проектом відомого архітектора-класициста А. Меленського. Та 1811 року там сталася пожежа, і врешті-решт у 1815-17 роках звели другий Контрактовий будинок, який і зберігся до наших днів. Це проект англійського архітектора В. Гесте (за участю згадуваного А. Меленського), що реалізований частково: мав там бути й міський магістрат, і поштова контора, і, власне, Контрактовий будинок.

Прикметно: як і в першому, так і в другому Контрактових будинках відбувалися не лише ярмарки-торги, а й концерти й бенкети. Спершу найбільші контракти укладалися 6 січня (за старим стилем), а з плином часу – з 15 січня по 1 лютого. Контракти сприяли піднесенню театрально-виконавського життя Києва. На другому поверсі Контрактового будинку був чудовий концертний зал. Недарма ж у наш час на стіні цієї історико-архітектурної пам’ятки прикріплено меморіальну дошку на честь віртуоза – угорського піаніста Ф. Ліста. До речі, саме під час київських гастролей 1847 року він познайомився зі своєю майбутньою подругою життя Кароліною Сайн-Вітгенштайн. Виступали тут також і польські брати-музиканти Венявські, скрипаль К. Ліпінський, бельгійський віолончеліст Ф. Серве (під враженням від нашого міста написав музичну п’єсу «Спогади про Київ»), італійська співачка Анжеліка Каталані, італійська опера, балетні трупи з Мадрида, Варшави – знаменитості музичного інтернаціонального світу не оминали наш Київ. Та й не лише музиканти. У різний час побували тут Т. Шевченко, М. Гоголь, О. Пушкін, декабристи, а також О. Бальзак. Останній, до речі, зізнавався: «Навіть якби у мене не було друзів, що жили б поблизу Києва, все одно я приїхав би сюди заради літератури та етнографії». Власне, французький письменник відвідав нашу столицю шість разів і почав тут писати нарис «Лист із Києва». Звісно, якби не світська красуня Евеліна Ганська, мсьє Оноре навряд чи вибрався сюди з Парижа...

Усе якось гармонійно поєднувалося під дахом Контрактового будинку: найбагатші крамниці, контори маклерів і нотаріусів, контракти, сільськогосподарські виставки, розкішні бенкети та бали для дворянства, концерти і спектаклі, зокрема організовані Київським драматичним товариством. А бувало, під час повеней на Подолі Контрактовий будинок ставав прихистком для потерпілих мешканців.

Зазвичай поміщики вирушали з усіх усюд на контракти до Києва зі своїми родинами задовго до самих ярмарків і на тривалий час. Це ж таки подія: і людей побачити, і себе показати, і доньок познайомити з майбутніми женихами. Їх, поміщиків, так і називали – контрактовичі.

Словом, бурхливе життя посеред зими панувало на Подолі, осередком якого був Контрактовий будинок. Нині тут, як відомо, Українська міжбанківська валютна біржа. А концерти так і не передбачаються?