Хоче лютий вік панувати

Схоже, на те, що нинішній лютий прагне сповна відбути зимову варту не лише за себе, а й за двох братів-місяців, які проґавили час, забувши про хурделиці та морози. Вже й синоптики завели було мову про глобальне потепління, та й ми сподівалися перебути зиму, так і не діставши теплі одяг та взуття, але лютий таки нагадав про свій норов.

Щоправда, часу йому на це, на відміну від братів, Бог вділив малувато. Тож як лютий не лютує вночі і не старається замести й заморозити землю, але варто виглянути сонечку і характер його лагіднішає. Бо в повітрі вже пахне весною, а дні котяться до Великодня. Ось ми вже й до Стрітення Господ-нього дожили. А значить зимі таки скоро кінець. Сьогодні у церквах святять воду і свічки, які називають «громницями». Бо попереду – весна, а за нею літо – з громами і зливами. Ці свічки вважаються вельми помічними від грому. Під час грози їх запалювали, щоб блискавка хати не спалила.

Стрітенська вода має такі ж цілющі властивості, як і йорданська: нею лікують хворі місця і пристріт. Напровесні, виганяючи худобу в поле, теж скроплюють її стрітенницею, а пасічники – бджіл і вулики. Нею батьки колись благословляли синів, проводжаючи на війну, і чумаків, виряджаючи в далеку дорогу. І зараз стрітенську воду вважають помічною від усіляких хвороб, тому й напувають нею тих, хто заслаб, аби швидше одужували.

На Стрітення починається перелом зими на весну. Тож  цього дня варто спостерігати за погодою. Почалася відлига – весна буде рання й тепла. Але якщо йде сніг, весна видасться затяжною, а коли захурделить, то й взагалі буде пізньою та холодною. Кажуть, якої довжини надвечір бурульки, такої висоти ще прибуде снігу. Туман – потепліє, а коли він надвечір, то зимі, вважай, кінець, чекай скорого тепла.

Хоча, кажуть, що нині багато чого змінилося в природі й не всі прикмети збуваються. Та поживемо – побачимо.