Пішки навколо світу

Вперше у світі українець – дніпропетровець Сергій Гордієнко – здійснить одиночну навколосвітню пішу мандрівку, долаючи 34 тисячі кілометрів.

Сергій Гордієнко за освітою історик і географ. До того ж професійний мандрівник і один з найбільших спеціалістів з одиночного виживання. Тож у подорож Сергій Іванович вирушає не заради розваги, а щоб на собі вивчити межі витривалості людини в екстремальних умовах. Крім цього, спеціально для ЮНЕСКО досліджуватиме стан історичних та культурних пам’яток світу.

Власне, навколосвітня експедиція почалася ще наприкінці 2003 року. За рік із Севастополя Сергій Іванович пішки пройшов через усю Україну, а також Поволжя, Урал і дістався Іркутська. За плечима вісім тисяч кілометрів. Зараз у нього невелика перерва, пов’язана з оформленням віз та документів. А продовжить він шлях приблизно усередині лютого – з Іркутська вирушить до Владивостока. Влітку вийде до Амура, де на нього чекатиме спеціально розроблений гумовий човен, на якому перетне Татарську затоку, тоді пройде повз Сахалін і дістанеться Японії. Там підніметься на найвищу точку країни – гору Фудзіяму. Після чого знову на човні вирушить вздовж Курильських островів до Аляски, звідти помандрує Сполученими Штатами та Канадою. Потім на човні перетне Атлантичний океан і висадиться у Європі. Повернутися до України Сергій Гордієнко планує 2008 року.

Зазвичай Сергій Іванович мандрує сам-один, але цього разу він зробив виняток задля вірного собаки лабрадора Пеленга Румба. Пес уперше вирушив  у таку довгу мандрівку. І, пройшовши з хазяїном за рік україно-російську частину маршруту, Румб, за словами помічника мандрівника Сергія Фокіна, побив усі можливі для собак світові рекорди з таких тривалих переходів.

У похід Сергій Іванович бере тільки найнеобхідніше – намет, дещо з одягу, спальний мішок, примус і казанок. Усе це важить щось із 70 кілограмів. А щоб було легше пересуватися, везтиме весь вантаж на звичайнісінькій кравчучці. Харчів припасає щонайменше, а далі – як пощастить. «У разі чого завжди можна роздобути підніжний корм, – говорить Сергій Гордієнко. – Мені вже доводилося їсти і жуків, і коників».

Тільки за останні роки на різних маршрутах Сергій Гордієнко «намотав» понад 20 тисяч кілометрів. Він був серед перших, хто встановив український прапор в Антарктиді. Двічі досягав Північного полюса.

Якщо Сергієві Гордієнку вдасться здійснити навколосвітню пішу мандрівку, його рекорд може потрапити до Книги Гіннесса.