Сонячну силу дарує мадера

В одному із попередніх номерів «ВК» ми вже розповідали про лікувальні властивості вина. Відомо й те, що лікарі древності Гіппократ, Гален, Парацельс призначали своїм пацієнтам вина з лікувальною метою. Після вивчення лікувальної дії виноградних вин французький лікар Ейло спробував створити енотерапевтичний кодекс. У ньому рекомендується, приміром, при анемії вживати з їжею дві склянки червоного столового вина на день. При атеросклерозі – 0,5 л на день сухого білого вина з мінеральною водою, при туберкульозі (у разі гострого процесу) – червоне столове вино у малих кількостях, а при грипі – гаряче солодке вино. Отож, продовжимо нашу розповідь про лікувальну силу мадери.

Нестримна енергія сонця

Чи то насправді так було, чи легендою стала розповідь, але мадеру винайшли начебто цілком випадково. Віддавна португальці продавали свої вина в усіх-усюдах, а того разу повезли їх аж до Індії. Завантажили корабель бочками і чи не через рік дісталися до індійських берегів. Торгівля була невдалою, довелося везти наповнені бочки додому – обігнути Африку, перетнути екватор, і все це – під палючим сонцем. Нарешті дісталися острова Мадейра, де один із округів Португалії – Фуншал, і хотіли було повиливати вино з бочок, бо вважали, що за довгу дорогу воно зіпсувалося. Та яким же було здивування моряків, коли вони спробували напій! То був дійсно сонячний напій. Після цього вони ще довгенько возили вино через екватор і назад, гадаючи, що саме в цьому секрет виготовлення мадери (вино назвали на честь острова). Але трохи згодом зрозуміли, що весь секрет – у нестримній енергії сонця, яку воно передає вину.

Як відомо, вино загалом діє профілактично при серцево-судинних захворюваннях. А є рецепт, до складу якого входить безпосередньо мадера. Називають напій коричневим складним вином або ще іпокрасом чи гіппократовим вином. Беруть 125 г солодкого мигдалю, 45 г кориці, 900 г цукру, 360 г горілки і 720 г мадери. Настоюють кілька днів, проціджують, додають мускус і сіру амбру у дуже маленькій кількості. Вживають перед їдою по дві лікерні чарочки на день.

Оскільки мадера є натуральним вином, вона корисна для людей із нескладним порушенням діяльності органів травлення, що пояснюється хімічним складом вина, наголошує лікар Г.Валуйко. Органічні кислоти (винна, яблучна, молочна, лимонна, янтарна тощо) беруть участь в утворенні складних ефірів, посилюють разом з ароматичними речовинами секрецію шлункового соку, отож, природно, допомагають травленню.

«Вбиває» навіть збудників тифу

Відома протиінфекційна дія вина, зокрема й мадери. Наполовину розведене водою, вино здатне вберегти від кишкової інфекції, а за кілька хвилин воно «вбиває» навіть збудників тифу.

Добре діє мадера для розігрівання тіла, особливо після переохолодження – у воді, на вітрі, на морозі. Вона, як мовиться, «розганяє кров», тобто активізує кровообіг. Таким чином, кров надходить до найменших капілярів тіла, а значить постачає кисень, поліпшує живлення організму.

При захворюваннях серця, печінки тощо у людей спостерігається так званий асцит – патологічне скупчення рідини у черевній порожнині. Корисним у цьому разі є вживання по столовій ложці на день (але тільки дорослим!) такого розчину: 500 г вина і 50 г камфори. Рекомендують також і такий склад: 300 г дрібно нарізаної цибулі, 200 г меду і 600 г вина. Настояти п’ять днів, процідити і пити по 1-2 столові ложки тричі на день до їди.

…І благотворно впливає на організм

У невеликих кількостях мадера корисна для заспокоєння при нервових стресах та напрузі, для підвищення імунітету, при застудних захворюваннях (в цьому разі рекомендують наполовину розбавити вино водою і підігріти, щоб напій був гарячим, але комфортним для вживання).

Мадера, до речі, має ті ж лікувальні властивості, що й виноград, з якого вона виготовляється. Природно, що йдеться про справжнє марочне вино, а не про підробки, яких нині у продажу досить багато. Так, мадера кримська виготовляється із сортів винограду Альбільо, Вердельо та Шабаш. Витримується воно у дубових бочках протягом чотирьох років, причому два роки – на спеціальних сонячних майданчиках, отож повністю дотримується технологія приготування. Тому колір такої мадери – темно-бурштиновий, букет тонкий і яскравий, смак злегка пекучий, з тонами смажених горішків та з яскраво помітними «мадерними» тонами.

Природно, що найважливішим у питанні енотерапії є вибір марки і дозування вина. Воно, як і будь-яка лікарська рослина, у великій кількості шкодить здоров’ю, а в малій благотворно впливає. Назвати цю «міру» як єдиний еталон для всіх неможливо.