Непотріб є, винуватця немає

Цифра «811» на сміттєбаках стала дороговказом на шляху пошуків винуватців, які сприяють утворенню стихійних звалищ у непередбачених для цього місцях.

ЖЕО-811 розмістився по сусідству з моїм будинком. Тож звернулася за поясненнями туди не лише як журналістка, а й як жителька масиву «Новобіличі», якій не байдуже те, що тут відбувається. Але з’ясувалося, що начальник ЖЕО не має бажання зі мною спілкуватися і утримується від жодних коментарів. Я не здалася і чесно вистояла чергу на прийом до його заступника Федора Журавля. Він привітно прийняв мене і пояснив майже все, що мене цікавило. З’ясувалося, що причина такого масштабного засмічення приватного сектора «Новобіличі» – несвоєчасне вивезення сміття працівниками ТОВ «Агромакс» (фірма, з якою ЖЕО співпрацює вже три роки). Пан Журавель також показав мені копію поданої доповідної на прізвище директора «Агромаксу» (датована 13 січням), у якій вказано перелік вулиць, з яких уже кілька днів не вивозять сміття. На цьому ми й розпрощалися. Вирішивши з’ясувати все до кінця, я попрямувала до згаданої вище фірми.

В «Агромаксі» мене зустріли теж привітно. Але їхні пояснення мене спантеличили. А після ознайомлення з угодою між ЖЕО-811 та «Агромаксом» зовсім заплуталася в пошуках винуватця. У документах зазначено, що фірма зобов’язується вивозити сміття (тверді побутові відходи – ТПВ) тільки із контейнерів і то лише за такої умови: «замовник (ЖЕО) зобов’язується забезпечити вільний під’їзд до контейнерів»! У договорі зацікавило мене й те, що ТПВ повинні бути сухими і не переповнювати контейнер, щоб їх зручно було завантажувати в машину. Тож, виявляється, працівники фірми мають повне право не вивозити сміття зі звалища біля залізничної платформи «Новобіличі»! Адже через купи непотребу до контейнерів із величезними «шапками» вільний під’їзд аж ніяк не забезпечено!

Такий безлад у приватному секторі «Новобіличі» працівники фірми «Агромакс» пояснили ще й тим, що за розрахунками на цей приватний сектор потрібно 22 сміттєвих контейнери місткістю по 0,75 кубометра. Нині ж встановлено лише 9 (хоча днями до «Агромаксу» від ЖЕО-811 надійшов документ, у якому зазначено, що встановлено вже 22 контейнери).

Для мене залишається й досі загадкою, хто ж у такій ситуації правий, а хто винуватий? І чи довго чекати, щоб навели лад? А ще більше бентежить те, що нікому чітко узгодити дії цих служб. Чи то просто всім байдуже…