Ані Лорак СНІДу не боїться

Є сподівання, що на телебаченні й радіо поряд з агресивною комерційною рекламою з’явиться повноцінна соціальна реклама. Уже нині деякі телеканали показують відео, а деякі FM-станції демонструють аудіоролики в рамках комунікаційної кампанії «Будемо разом! Будемо людьми!». Це кампанія солідарності з людьми, які живуть із ВІЛ/СНІДом в Україні.

Мета кампанії – проведення лікнепу серед населення щодо шляхів передачі ВІЛ/СНІДу та переконливо розповісти, що ця інфекція не становить загрози для оточуючих при повсякденному спілкуванні.

Відома співачка Ані Лорак є Послом доброї волі ООН в Україні у справах ВІЛ/СНІДу. Як зазначила сама пані Лорак, у спеціальному відеоролику показано один день із її життя.

– Мені як Послу доброї волі доводилося чимало їздити Україною. У деяких містах люди, з якими я спілкувалася, вперше дізнавалися про шляхи передачі ВІЛ/СНІДу. Гадаю, що ті, хто переглянуть мій ролик, по-іншому, терпиміше і доброзичливіше, ставитимуться до людей, які ВІЛ-інфіковані. Адже все, що ми маємо, – це результат того, що віддаємо, – розмірковує співачка.

Хоча законодавчих обмежень для прийому на роботу людей із ВІЛ-інфекцією практично немає, однак певна дискримінація все ж існує. У Полтавській області, скажімо,  звільнили з роботи водія редакції газети, який був ВІЛ-інфікований. Він виграв судовий процес, і його поновили на роботі.

Як зауважила регіональний директор в Україні, Молдові, Білорусі та країнах Балтії «СНІД Фонд Схід-Захід» Аня Тельчик, у Німеччині, приміром, за два десятиліття вдалося подолати ВІЛ-фобію. І тепер німецькі бюргери не бояться, що в класі їхньої дитини буде ВІЛ-інфікований школяр. Адже ймовірність інфікування ВІД/СНІДом навіть шляхом глибокого порізу і сильної кровотечі мізерна. Шкода, що не всі про це знають. Як, скажімо, і про те, які ж справжні шляхи зараження.