«Нова демократія» та генсек Кушнарьов

Людина, яка ще зо два місяці тому з надривом у голосі запевняла, що підпорядкована їй область житиме лише за харківськими законами, і яка нагадувала, що від обласного центру до кордону з Росією «якихось сорок кілометрів, а до Києва – усі триста», вирішила створити партію. Що ж, прапор їй у руки. Точніше, триколор, бо гаму саме білого, синього, червоного і представлено в емблемі нового політформування. «Нічого поганого тут нема. Мені й справді подобається поєднання цих кольорів», – зізнався на прес-конференції Євген Кушнарьов, натхненник та організатор політичної партії «Нова демократія», установчий з’їзд якої відбувся минулої суботи в Києві.

Участь у роботі з’їзду взяли, як зазначено в прес-релізі, 186 засновників. Зазначу, що відомих широкому загалу діячів, окрім самого Кушнарьова та двох народних обранців, помічено не було.

Екс-голова Харківської облдержадміністрації, а нині лідер «нових демократів» у своїй доповіді докладно зупинився на програмних засадах створюваної партії. Але перед тим він добряче пройшовся по владному режиму, представником якого донедавна був і сам. Ось лиш кілька фрагментів його полум’яної промови: «Авторитаризм, телефонне право, нечувана корупція – це все атрибути влади, яка себе вичерпала»; «силові структури фактично вийшли з-під контролю суспільства». Я навіть ущипнув себе: чи не на якомусь зібранні Блоку Юлії Тимошенко або «Нашої України» часом перебуваю – настільки знайома риторика.

Далі настала черга завуальованого каяття: «Ми не сліпі й не глухі. Ми все бачили, і щиро хотіли змін». Зачекайте. А як тоді бути із розмовами про «стабільність у суспільстві, яку забезпечить лише спадковість влади»? Кінці з кінцями якось не сходяться.

Та найбільше місця у тронній промові було присвячено політопонентам. «В Україні відбулося цинічне захоплення влади, тому що ющенківці апелювали до підсвідомості людей». «Все, чого вони досягли, це – розколу суспільства». «Їхні наміри – це автократія в помаранчевій обгортці». «Я передрікаю швидкий крах помаранчевого міфу». «У мене нема довіри до тієї команди, яка зробила Ющенка своїм прапором». І в такому ж дусі хвилин із двадцять. Гнівні філіппіки на адресу прибічників переможця президентських перегонів завершилися обіцянкою піти в опозицію, але «не до ідей чи людей, а до методів та дій нової влади».

Найбільше ж пана Кушнарьова обурює перебіжницький процес (отут я з ним солідарний на всі сто), коли вчорашні соратники єдиного кандидата наввипередки поспішають засвідчити не те що лояльність, а глибоку відданість новому главі держави. Такі люди, окрім презирства, інших почуттів не викликають. Сам же Кушнарьов свого часу заявив, що «з Януковичем стоятиме до кінця». Щоправда, не уточнив до чийого.

Задекларовано стратегічну мету «Нової демократії» – федеральний устрій України. Ця теза знайшла продовження в ході обговорення доповіді. Представник Донбасу (даруйте, що не запам’ятав його прізвища) із з’їздівської трибуни виголосив: «В Донецке просто визжат в восторге от идей федерализма». Що ж, цілком можливо.

Кожен другий промовець наголошував, що «в цьому залі зібралися мужні люди, а Євген Петрович – відважний політик». Ілюстрацією може слугувати виступ добродія Наумова із Запоріжжя: «Коли я їхав до Києва, мені казали: «Куди ти їдеш? Тебе ж там посадять, разом із Кушнарьовим». Я відповідав: «Нехай садять, але щоб в одну камеру!»
У порядку денному значився пункт «Обрання Генерального секретаря політичної партії «Нова демократія». Звісно, що про якусь альтернативу не йшлося. Перед голосуванням зачитали біографію претендента, вказали на окремі віхи його політичного життя, зокрема зазначалося, що Євген Кушнарьов був учасником XXVIII з’їзду КПРС, фундатором Народно-демократичної партії, першим заступником її голови.

Щодо НДП, то лідер «Нової демократії» зазначив, що розлучився з нею цивілізовано: написав заяву про вихід з її лав і поінформував партійних колег, що готує новий політпроект.

Учасників установчого з’їзду привітали братні партформування: Партія регіонів, «Трудова Україна», СДПУ(о), «Соціал-демократичний союз». Від Народно-аграрної партії України та НДП вітальних телеграм не надходило.