Не їдьте до лиха в гості

Міністерство охорони здоров’я розіслало застереження, призначене для вітчизняних туристичних агентств, у якому повідомляється про загрозливу санепідемситуацію в Південно-Азіатській зоні землетрусів і міститься рекомендація утриматися від поїздок до країн, що потерпіли внаслідок стихійного лиха.

За свідченням фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я, найбільшу небезпеку складають інфекції, що передаються через воду: черевний тиф, холера, лептоспіроз та гепатит А.

Надлишок води, підтоплення нових ділянок суші, тимчасова бездіяльність санітарних служб сприяють безконтрольному розмноженню перенощиків цих інфекцій. Експерти вважають, що вже через 6 – 8 тижнів після катастрофи у постраждалих країнах може розпочатися епідемія малярії.

Міністерство охорони здоров’я України наголошує головним державним санітарним лікарям в областях та регіонах, залізничного та повітряного транспорту на необхідності підсилити контроль за тими громадянами, що прибувають з постраждалих країн, і забезпечити комплекс організаційних, профілактичних і протиепідемічних заходів при підозрі на виникнення інфекційних захворювань. Про випадки виявлення інфекційних захворювань у таких людей негайно інформувати Департамент державного санітарно-епідеміологічного нагляду.

Інф. «ВК»