Хвиля перевірок не спаде

Аудит ефективності – майбутнє Державної контрольно-ревізійної служби. Уже ніхто не заперечує, що нарівні з ревізіями та перевірками вкрай потрібно здійснювати аудит фінансово-господарської діяльності бюджетних установ та аудит ефективності виконання державних програм із залученням коштів бюджетів різних рівнів.

Торік Контрольно-ревізійне управління провело в Київській області 17 аудиторських досліджень.

Найбільшого резонансу набули висновки ревізорів за результатами аудиторських досліджень «Стан житлово-комунального господарства Київської області та причини фінансової кризи галузі»,  «Ефективність виконання бюджетних програм у сфері земельних ресурсів за 2000–2003 роки», «Ефективність використання органами місцевого самоврядування бюджетних коштів та державного майна на надання соціальних гарантій у сфері освіти за 2001–2003 роки» та інші.

Результати говорять самі за себе. За пропозиціями Південного міжрайонного КРВ у Таращанському районі ліквідовано виробниче управління житлово-комунального господарства, позаяк не надавало жодних послуг. У Вишгородському – встановлено більш високопродуктивні та менш енергомісткі насосні агрегати, введено в дію та автоматизовано станцію управління на водонасосній станції. Такі заходи знизили вартість надання комунальних послуг.

У Васильківському районі через використання землі не за призначенням, ухвалено рішення про припинення права користування земельною ділянкою, що надана для ведення фермерського господарства. Райдержадміністрацію зобов’язано провести інвентаризацію земель територіальних громад району. Крім того, на виконавчі комітети місцевих рад покладено контроль за своєчасним нарахуванням та надходженням плати за землю.

Однак слід визнати, що не всі пропозиції КРУ і районних відділів належним чином враховують на місцях. Деякі керівники районної ланки не зацікавлені в аналізі результатів досліджень. Вони чекають, поки ця «хвиля» пройде. Запевняємо, не пройде, а навпаки стане змістом роботи всіх підрозділів управління.

Прес-служба КРУ в Київській області