«Рекордсменка» – іменинниця

У грудні свій півстолітній ювілей відзначила Книга рекордів Гіннесса. У ній чимало рекордів, встановлених на теренах колишнього СРСР.

Не знаю, чи здогадуються жителі Санкт-Петербурга, їдучи щоранку на роботу трамваєм, що користуються найбільшою трамвайною мережею в світі – 2402 вагони працюють тут щодня на 64 маршрутах загальною протяжністю майже 700 кілометрів.

У Москві є найбільша в світі будівля – центральний корпус університету на колишніх Ленінських горах має висоту 240 метрів, 32 поверхи та 40 тисяч кімнат.

Ще з шкільних років більшість із нас пам’ятає про найглибше в світі озеро – Байкал  та найбільший ліс – сибірську тайгу.

Але є й такі рекорди, про які наші північні сусіди воліють за краще не згадувати.

Всього в 400 кілометрах на схід від Москви, в Нижегородській губернії, є місто Дзержинськ – найзабрудненіше в світі. Тут уміст фенолу в ґрунтових водах перевищує гранично допустиму концентрацію в 17 мільйонів разів. Як повідомляє Книга Гіннесса, там мешкає майже 300 тисяч осіб, а середня тривалість їхнього життя усього 42 роки.

Найбільша за площею забруднена територія теж у Росії – у Республіці Комі. Там видобувають нафту і газ, а площа забруднення дорівнює території невеликої держави.

Непросто живеться і в селищі Оймякон в Якутії – у жодному населеному пункті світу не буває такої холоднечі. Оймякон розташоване в долині між двома високими горами, і холодне зимове повітря не пропускає в долину тепло. Там нерідко морози сягають мінус 70 градусів за Цельсієм, а середня температура січня – мінус 50.

Cеред політичних рекордів – перемога 1989-го на виборах до Верховної Ради СРСР Бориса Єльцина. У своєму виборчому окрузі в Москві тоді він добився небаченої в світі ні до ні після переваги над опонентами – за нього проголосувало на 4 мільйони 726 тисяч 112 осіб більше, ніж за його найближчого суперника.

У ті часи стався й газетний бум. Рекорд «Комсомольської правди», яка вийшла одного травневого дня 1990 року тиражем майже 22 мільйони екземплярів, не побито дотепер.

Російській команді належить і найрозгромніша в світі поразка. Якщо ви подумали, про цьогорічний програш футболістів від португальців 1:7, то помилилися, бо регбісти на Кубку світу 2000 року програли збірній Австралії з рахунком 4:110.

Україна ж у Книзі рекордів Гіннесса до останнього часу майже не була представлена. Бо навіть за найбільше рекламне панно, що кілька років тому прикрашало фасад столичного універмагу «Україна», рекордсменкою зареєстрували іноземну фірму, яка його виготовила. Але рекордний відлік у другому півстолітті Книги, схоже, розпочне саме Україна. Бо до всесвітнього реєстру рекордів мають намір занести наші цьогорічні вибори президента одразу по кількох позиціях. Вони у нас вийшли найтривалішими у світі – якщо переможця не оголосять до 5 січня 2005-го, виповниться півроку відтоді, коли було дано старт виборчій кампанії. Другий тур переголосування, 26 грудня, контролювало 12500 міжнародних спостерігачів. Такого ще світ теж не бачив. А ще в жодній країні, окрім нашої, вибори не проходили у три тури.

Претендує на занесення до Книги Гіннеса і знімок новообраного Президента України Віктора Ющенка з донькою Софійкою за частотою використання. Подала на реєстрацію цього рекорду агенція УНІАН, фотокорові якої воно належить.