Захистимо ялинки!

Щоб запобігти незаконному вирубуванню ялинок під Новий рік, Державне управління екології та природних ресурсів Києва спільно з Головним управлінням внутрішніх справ МВС України розпочало операцію «Новорічна ялинка», під час якої затримуватимуть і штрафуватимуть порушників.

Інспектори почали патрулювати на дорогах і в лісопаркових господарствах з 20 грудня, і поки що, за словами начальника держлісінспекції Києва Олександра Рибака, масового напливу злодіїв не зафіксували. На виїздах із молодняків без вихідних і перерв стоять вартові, однак реально запобігти ялинковому браконьєрству важко. «За законодавством притягнути людину до відповідальності через суд, коли вона несе зрубану ялинку, майже неможливо, – коментує Олександр Васильович, – адже важко довести, що вона її не купила, а вкрала. Це легше зробити, якщо злодія впіймали на гарячому, але в таких випадках, щойно помітивши інспектора, крадії вмить розбігаються врізнобіч, полишаючи і сокири, і речі, і зрубані дерева. До того ж 80 відсотків крадіїв – бомжі, які не мають при собі жодних документів, а тим більше грошей, щоб сплатити штраф». До речі, він чималий: приміром, за ялинку діаметром 6 см доведеться викласти 240 гривень.

Типовий злодій, що краде ялинки у приміській зоні Києва, зі слів пана Олександра, має такий вигляд: бомж 30-50 років із сокирою і санчатами. Найбільше, що він може вкрасти, – це три-п’ять дерев. Інші порушники – це поодинокі бабці, що торгують малими ялиночками чи гілками в переходах. У них немає потрібних документів – накладної про купівлю-продаж і дозволу районної адміністрації на торгівлю. Міліціонери дивляться на таких  крізь пальці. «Що з них візьмеш, – зітхає Олександр Васильович, – бабця почне плакати і нарікати на долю… Не посадиш же її в тюрму».

На  спеціально облаштованих ринках чи просто в місцях торгівлі хвойними деревами столиці, як твердить Олександр Рибак, порушень майже немає: у більшості торговців є всі необхідні для законного продажу документи.