Ні вік, ні милиці не спинили!

Тільки-но вийшов я із дому 26 грудня, аж бачу чоловіка на милицях – без сторонньої допомоги пересувається до виборчої дільниці. Слідом із під’їзду подружжя виводить стареньку. Та що й казати: моя мама, якій 91 рік, самотужки пішла голосувати! Від сторонньої допомоги категорично відмовилася: «Я ще маю сили, аби віддати голос за майбутнє своїх онуків і правнуків».

А наш із фотокором шлях проліг до київського села Троєщина, на виборчу дільницю №73. Її ми відвідали в першому турі голосування, тож було з чим порівняти. Зареєструвалися, познайомилися з головою комісії Василем Десиком. Зустріли нас гостинно і нічого не приховували. Голова продемонстрував аркуш, увесь списаний автографами членів комісії: «Минулого разу на нашій дільниці було кілька ручок із чорнилом, що зникало. Тож ми вчора перепробували всі ручки, і стежимо, чи не зникне написане».

Тут зареєстровано 2840 виборців, їхня активність порівняно з попереднім туром зросла майже вдвічі. А до помешкань немічних поїхала «мобільна виборча група». Штаб Віктора Ющенка надав для цього автомобіль. Пан Десик на наше прохання з’ясував, де перебуває група, і ми поїхали подивитися, як відбувається голосування на дому.
…У Троєщині один одного знають усі. 89-річний Роман Ковтун – ветеран війни, сільський активіст. Коли виникло питання надання троєщинцям землі, і селяни почали вимагати від Київради створення органу місцевого самоврядування, відкриття храму, Роман Іванович завжди був у вирі подій. Та от біда: поламав ногу. Як того вимагає закон, увечері в суботу виборча комісія розглянула заяву пана Ковтуна разом із 20 іншими. Хоча заяви в день виборів приймати було заборонено, списки таких людей підготували вчасно і багатьох із них завдяки наданому столичною держадміністрацією транспорту привезли до виборчих дільниць.

Ми приїхали до помешкання Романа Ковтуна раніше від мобільної виборчої групи і встигли запитати пана Романа, за що він голосуватиме.

– За вільну Україну, за справедливість, за майбутнє – заможне і щасливе, – відповів він.

Тут до хати зайшла ціла делегація. Член виборчої комісії Микола Найда з прозорою скринькою в супроводі представників Віктора Януковича, Віктора Ющенка та міліціонера. Роман Іванович, як годиться, розписався в списку й на корінці бюлетня. Усі залишили його самого, і коли Роман Іванович сказав, що готовий проголосувати, зайшли до кімнати. Бюлетень доповнив уміст скриньки.

Микола Найда розповів мені, що голосування на дому проходить спокійно, всі задоволені приїздом до них членів виборчої комісії. Спитав я і представників обох кандидатів, чи є в них претензії. Таких не виявилося.