Нас видно із космосу!

Виставка Р.Е.П – Революційний Експериментальний Простір – надає нового звучання помаренчевій революції. В експозиції кілька десятків робіт, які створювалися на початку грудня. Деякі з них принесли до Центру сучасного мистецтва просто з майдану Незалежності.

Р.Е.П. вирішено не прив’язувати до конкретних імен, тому що створювали виставку багато людей – і не лише професійні художники. Це надало експозиції хаотичності та надзвичайної енергетики. Тут можна побачити все, що завгодно, але експонати об’єднано наскрізною темою – помаранчевою революцією. Тож фото з мітингу висять поряд із сотнею помаранчевих шнурків, а портрет Януковича (автор – Сергій Сірий, Тернопіль) – навпроти дверей.

Проект художника Микити Кадана має назву «Тіло в невагомості». У третю ніч революції він зламав ногу, тому довелося лежати в гіпсі. Але художник усе одно брав участь у мітингу. Замість нього на Майдані був його одяг. «За таким принципом на полі вміщують опудало, яке є ніби заступником господаря поля», – коментує Кадан.

В одній з кімнат робота й досі триває – тут увагу привертає полотно з величезним помаранчевим драконом, а також недомальований портрет Віктора Ющенка. Є також зображення народного президента у лабіринті (Ярослав Коломийчук, Київ). Навпроти нього – згорнуті матраци посередині виставкової зали. Тут же на стінах – матраци, де зображено силуети людей (Олександр Семенов, Київ). Багато на виставці гумористичних плакатів, наприклад, з карикатурою на учасників революції та написом «Нас видно із космосу!» Є ще дитячий кубик, розмальований помаранчевими літерами, кожна з яких розшифрована. Наприклад, «Я» – яйця, «Ц» – ЦВК, «Є» – єдність. Представлені у Центрі сучасного мистецтва і відеороботи. Зокрема, у роботі Володимира Кузнєцова (Львів) механічні іграшки (собачки, літачки, машинки), які зазвичай продають на Хрещатику, рухаються під звуки мітингу – вигуки: «Ющенко!», революційні пісні.

Революційний Експериментальний Простір – чи не найкраща культурницька подія року. Діятиме ж вона лише до 26 грудня.