Вознісся хрест над храмом Миколая

Заворожуюче і разом із тим благословенне видовище: коли прикріплений до будівельної люльки позолочений хрест і кілька чоловіків, які його встановлюватимуть і підганятимуть, за допомогою потужного автокрану здіймаються ввись. Саме ввись, адже йдеться не про маленьку капличку, а велику церкву Святителя Миколая Чудотворця, що вже височить стараннями своїх будівничих на розі вулиці Нагірної і Смородинового узвозу в Шевченківському районі Києва.

 Цю подію – освячення Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом і встановлення на головній бані храму хреста – було приурочено до дня Миколая, єпископа Мир Лікійських, 19 грудня.

На всипаному щебінкою будівельному майданчику зібралося чимало народу, хоч Татарку й не назвеш занадто перенаселеним мікрорайоном столиці. «Нічого, встановлять, – заспокоює присутніх якийсь чоловік. – Я бачив із вікна, як разів із п’ять учора відпрацьовували цю операцію». Ясна річ. Ніхто і не має сумніву. І все ж, коли після кількох похитувань рівнораменний хрест зафіксувався на великій барокальній бані, люди полегшено зітхнули і дружно перехрестилися: «Слава Тобі, Господи!».

Свято-Миколаївський храм на Татарці, де настоятелем отець Іван Гащин, по праву є й Чорнобильським. Архітектор Микола Жариков задумав його як основний акцент меморіального комплексу, куди входять курган пам’яті жертв аварії на ЧАЕС, увінчаний гранітним хрестом, церковний дзвін, каплиця… Великий храм без розписів планують відкрити для богослужінь до 26 квітня 2006 року, тобто до 20-ї річниці чорнобильської катастрофи.

Зі словом до парафіян і гостей звернувся Патріарх Філарет. Людей, причетних до святої справи – голову Шевченківської райдержадміністрації Миколу Харитончука, його заступника з питань будівництва Миколу Недашківського, архітектора Миколу Жарикова – нагороджено церковними орденами, багатьох відзначено благословенними грамотами.