Серце Скорпіона

Більшість сузір’їв, які фігурують у гороскопах, ніколи не привернули б до себе уваги, якби не входили до складу Зодіаку. На жаль, на своєму річному шляху зоряним небом Сонце зустрічає лише п’ять світил, які належать до зір першої величини і мають давні та оригінальні назви. Починає цей список уже згадуваний у попередніх публікаціях жовтогарячий Альдебаран – Альфа Тельця. До речі, читачі «Вечірки» досить жваво відгукнулися на матеріал про цю зірку. Киянка Ірина Березіна передала свої почуття у віршованій формі:

Хрест Південний

був блакитно-білим –

З помаранчу

встав Альдебаран.

Його зорі Сонце засвітило,

Щоб вогонь

він міг принести нам.

Вісім зір засяяли на небі… –

З темряви

виходити вже час.

Щоб знайти дорогу –

бачить треба

Вічність

журавлиного ключа…

Що ж, ми щиро дякуємо читачці. Але й наступне зодіакальне сузір’я – Близнюки – має зірку жовтогарячого забарвлення. Це Бета Близнюків – Поллукс. Вона першої величини, хоча головним у сузір’ї вважається білувато-зелений Кастор, зірка другої величини. Отже, з кінця квітня по кінець червня, якщо взяти за критерій найяскравіше світило, маємо помаранчевий період. Але, повторюємо, Поллукс, будучи яскравішим за Кастора, відсунутий у Близнюках на друге місце. Чи не символізує це спроби затерти, відсунути на задній план, очорнити і зрештою фізично усунути помаранчевого кандидата під час розгортання передвиборної кампанії в Україні?

Далі, за сузір’ям Рака, де немає жодної яскравої зірки, у списку яскравих зодіакальних світил ідуть блакитно-білі Регул і Спіка (Колос) – відповідно Альфа Лева і Альфа Діви. Це теж суцільний період – від кінця липня до кінця вересня. Друга половина літа і початок осені – пригадаймо! – саме на ці дні припадає пік антиющенківської істерії і штучного возвеличування провладного кандидата.

На схилі 23 жовтня 2004 року, коли малопомітне сузір’я Терезів віддавало свої «повноваження» Скорпіонові, сталася подія, без перебільшень зламна для подальшої передвиборної боротьби. Облога ЦВК увінчалася успіхом: опозиції вдалося не допустити створення 400 додаткових дільниць на території Росії, що неминуче дало б змогу провладному – блакитно-білому – кандидатові здобути перемогу ще в першому турі. Потім 31 жовтня і проміжна перемога Віктора Ющенка. А 21-22 листопада Скорпіон поставив на цьому жирну помаранчеву крапку…

Так, помаранчеву. Адже Альфа Скорпіона – Антарес – характеризується як червонувато-оранжева зірка. Як і Альдебаран, вона належить до найкрасивіших світил нашого неба. Щоправда, Антарес червоніший, ніж Альдебаран і Поллукс. Можливо, завдяки коаліції жовтогарячих із соціалістами. Та факт залишається фактом: Скорпіон-2004 зі своїм «серцем» Антаресом так ужалив блакитно-білого супротивника, що не тільки вся Україна, а й цілий світ чухає потилицю.

Але п’ятірка яскравих зодіакальних зірок – жовтогарячих і блакитно-білих у співвідношенні 3:2 на користь перших – це лише сонця, тобто творіння Божі і не більше. Це символи, значення яких не варто перебільшувати. Та якщо Всевишній «проілюстрував» знаменні в історії України події таким чином, подивуймося цьому і порадіймо.