Капітуляція

Президент України за останні два роки вчора вперше з’явився у Верховній Раді. І це вже подія. Бо Леоніда Кучму тут не бачили відтоді, як соціаліст Юрій Луценко «вручив» йому солом’яні постоли. Друга подія – компроміс усіх політичних сил парламенту щодо голосування за «пакет» із трьох законопроектів.

У своєму новому кріслі, що його встановили влітку під час реконструкції зали ВР, Леонід Данилович сидів не більш як п’ятнадцять хвилин. Вперше і, вочевидь, востаннє. Він підписав щойно ухвалені 402 парламентаріями закони про зміни законодавства про вибори Президента та зміни до Конституції України (так звану політреформу), потиснув руки спікеру та його заступникам і вийшов у ті ж двері з «тилу» президії, звідки зайшов. Перед тим Президент трохи ніяково і неурочисто виголосив кілька речень… «Україна в своїй історії неодноразово переживала кризові явища, але завжди вистачало політичної волі, аби знайти єдино правильне рішення», – заявив Л.Кучма і як приклад згадав ухвалення Конституції. «Постатейно, постатейно!» – вигукнув Сергій Головатий, допомагаючи главі держави пригадати процедуру ухвалення Конституції (лише фракція БЮТ, до якої входить Головатий, не голосувала за «пакет»). «Дійсно, постатейно», – згадав і Кучма, але додав, що й то було компромісом. Цього разу заради компромісу Президент «пожертвував» навіть Генпрокурором, пообіцявши «Нашій Україні» підписати указ про відставку Г.Васильєва.

Не підписав Л.Кучма лише один з трьох законопроектів, що були в «пакеті» – про зміни до Конституції щодо реформування місцевого самоврядування. Бо за цей проект проголосовано лише в першому читанні. Домовилися, що в цілому закон ухвалять до 1 вересня 2005 року – дати набуття чинності конституційної реформи.

Тисячі людей, які зібралися довкола Верховної Ради, радісно зустріли звістку з сесійної зали. Вони вітали одне одного й дякували депутатам.