Армія, яку любили б і поважали

Збройні сили України утринадцяте відзначають свій день народження. Іменинникам зазвичай бажають всіляких гараздів, що робить і «Вечірка». Але не сказати сьогодні, що в нашої армії залишаються проблеми, які накопичувалися роками, не можна.

Їх і намагався  окреслити  міністр оборони України Олександр Кузьмук під час нещодавніх відвідин аеромобільної частини Західного оперативного командування (м.Львів).
Приміром, викликає занепокоєння військового міністра створення інституту служби за контрактом. Саме ці військовослужбовці згідно із нашими планами повинні протягом десяти років замінити солдатів і сержантів строкової служби. Чи зможуть? Поки що важко відповісти на це запитання, бо за сьогоднішнє грошове утримання контрактник не може прогодувати не тільки свою сім’ю, а й себе самого. І це в той час, коли людина, яка вирішила присвятити себе служінню Вітчизні у Збройних силах, має бути впевненою у завтрашньому дні. Для цього потрібно, аби грошове утримання контрактника було хоча б на рівні 900-1000 гривень на місяць. І обов’язково за умови, що через чітко визначений термін військовослужбовець отримає нехай і службове, але помешкання.

Утім, житлове питання в армії – проблема проблем не тільки і не стільки контрактників. У нашому війську зараз майже половина офіцерів і прапорщиків стоять на черзі на житло або ж потребують поліпшення житлових умов.

Гостюючи у військах, міністр оборони зазначив, що Україні потрібна армія, яку б укранці любили, а світ поважав. А хто ж поважатиме бездомного офіцера і напівголодного солдата!?

Заяв щодо розв’язання того ж квартирного питання було вже чимало і на різному рівні, але кількість безквартирних військовослужбовців весь час зростає, а грошей на придбання житла для них в армійській скарбниці (читай, державній) замало. Подейкують про надання служивим кредитів на придбання житла, але  кожному військовослужбовцю та й кожному пересічному громадянинові зрозуміло, що кредит – це все ж кабала.

А наостанок треба згадати ще одну, і дуже важливу, проблему. Армія гостро потребує переозброєння, тобто розробки і закупівлі сучасних зразків зброї та бойової техніки. Так от, на розробку їх грошей нам більш-менш вистачає, а от на закупівлю… Щоби не бути голослівним, згадаймо хоча б вітчизняний дуже непоганий автомат «Вепр». Існує він, на жаль, в одному екземплярі.

Утім, як би там не було, а 6 грудня наша армія святкує свій день. Тож, хлопці, наливайте повнії чари. Будьмо! Гей!