Влада громади – непереможна!

Із привітання Київського міського голови, Президента Асоціації міст України та громад Олександра Омельченка

Це свято нашого способу суспільного життя, в основі якого – самоврядна громада, зазначає О.Омельченко. Це глибоко слов’янська і давньоруська традиція, яка бере свій початок з часів Київської Русі. Це традиція вільних людей, котрі не мають над собою володаря, а визнають лише провідника і виборних людей, яким довіряють і яких наділяють владними повноваженнями. Тільки така влада і є справді народною – владою не над громадою, а легітимною владою самої громади для громади і в інтересах громади.

Київ має свою специфіку місцевого самоврядування. Відповідно до Конституції України воно регламентується окремим Законом України «Про столицю України – місто-герой Київ».

У ці дні на Київ дивиться не лише вся Україна, а й увесь світ. Сьогодні пишеться нова яскрава сторінка історії незалежної європейської держави. Саме в Києві нині концентрується сучасний дух та висока енергетика слов’янської цивілізації, коли одвічне прагнення свободи повстало проти сваволі й обману, коли народ формується в єдину націю. І, як завжди, попереду – свободолюбна громада столиці. Вона першою подала приклад розгубленим та зневіреним.

Діяльність столичної влади завжди на видноті. Вона відкрита, прозора і спрямована лише на одне – на задоволення життєвих потреб киян і гостей столиці. Завдяки злагодженій роботі представницької і виконавчої гілок влади, тісній співпраці з територіальною громадою Київ упевнено виконує роль національного лідера в реформуванні економіки, забезпеченні соціального захисту громадян, розвитку культури та духовності українського народу.

Такої гармонії потребує вся наша держава. Ради всіх рівнів повинні мати свої виконавчі органи, а голови районів і областей повинні обиратися народом і бути підзвітними громаді. Приклад Києва підтверджує незаперечну життєздатність цих принципів, бо вони перевірені багаторічною успішною практикою.

Водночас Києву й країні загалом треба ще багато працювати, щоб народовладдя досягло сучасного європейського рівня. Тож давайте разом прямувати до цієї благородної мети!