Вирішується й доля Володимирської гірки

Незважаючи на бурхливі події, що нині відбуваються в Україні, й на майдані Незалежності, зокрема, Київголовархітектура й надалі продовжує працювати, а Київ – розбудовуватися. Хоча її приміщення й розташовано безпосередньо на Хрещатику, проте багатотисячні маси захисників народної волі не стали на заваді роботи столичних зодчих. До того ж,  Київголовархітектура гостинно приймає усіх, хто заходить сюди зігрітися та отримати медичну допомогу. Тож проект реконструкції парку, що на Володимирській гірці, експерти розглядали у помаранчевій обстановці.

Місяць тому проект реконструкції, який на замовлення «Київзеленбуду» розробив архітектор Юрій Лосицький, було відправлено на доопрацювання. Нині ж містобудівна рада розглядала вже удосконалені креслення, які врешті-решт фахівці запропонували затвердити. Хоча окремі моменти ще уточнюватимуть у процесі подальшої роботи. Головний архітектор Києва, голова архітектурно-містобудівної ради Василь Присяжнюк зауважив: «Потрібно уточнити місце розміщення монумента голодомору з урахуванням загальної композиції парку та доопрацювати малі архітектурні форми, які з’являться на Володимирській гірці».

Архітектори вже визначили, що альтанки, огорожі парку будуть виконані у старокиївському стилі ретро. Доріжки ж запропонували вимостити гранітними плитами, природним каменем чи клінкерною цеглою з гранітними жилками. Доопрацюють зодчі питання щодо додаткових входів до парку (їх осучаснять). Головний же вхід заплановано з вулиці Трьохсвятительської. Для зручності запропоновано навіть спорудити пішохідний місток через Володимирський узвіз (місце його розташування ще уточнюється). На думку пана Присяжнюка, над проектними пропозиціями добре попрацювали й дендрологи, які запропонували висадити у парку цінні породи дерев, що в майбутньому значно прикрасить київські ландшафти. За його словами, на нижньому плацу Володимирської гірки буде встановлено ще й три альтанки. У цілому ж працюватимуть у кілька етапів. Найперше подбають про благоустрій і лише потім можна буде починати реконструкцію парку: з нижнього плацу до верхнього.