Поділ – місце… для готелів?

Старовинна заповідна зона Києва, на схилах якої красується чимало архітектурних шедеврів, приваблює до себе туристів. Але чи означає це, що назріла потреба споруджувати тут сучасні готельно-офісні комплекси? Можливо, бо на розгляд архітектурно-містобудівної ради постійно надходять проекти будівництва нових комплексів, готельних зокрема.

Двоповерхову споруду на Подолі, яку невдовзі планують «пристосувати» під сучасний готель на 100 номерів, збудували ще в середині XIX століття. Проте нині від класичного архітектурного стилю не залишилося практично нічого. Тож заможні інвестори вирішили скористатися цим і, не без вигоди, вкласти чималі кошти в її оновлення та повністю реставрувати. І вже днями архітектурне бюро «Єжов» подало на розгляд зодчим-фахівцям та експертам проект «реконструкції з розширенням будинку для розміщення готельно-офісного та торгово-офісного комплексів на вулиці Петра Сагайдачного, 25-б». Як зауважила більшість членів містобудівної ради, за всіма ознаками цей проект фактично передбачає спорудження нового готелю. А частки «офісно» та «торгово» фігуруватимуть лише на папері.

На замовлення ТОВ «Ідеал-Ріелті» проектувальники запропонували інвесторам відреставрувати стару двоповерхову споруду, яка нині не придатна для експлуатації, і надбудувати два поверхи з мансардою. На першому поверсі планують розташувати адміністративні приміщення та затишну кав’ярню. Вище – готельні номери. Головний архітектор проекту Дмитро Єжов у своїй роботі врахував й особливості старовинного району, тож новобудова не закриватиме золотих верхівок церков. «Архітектор зробив усе для того, щоб зорове споглядання золотоверхої Андріївської церкви розкривалося в усій красі, тож цей проект має право на життя», – висловився з цього приводу заступник начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини – начальник управління охорони культурної спадщини Києва Руслан Кухаренко. Проблемою для проектувальників стало розташування паркінгу, якого вони не врахували у своїх кресленнях. Тож члени містобудівної ради запропонували їм доопрацювати це. Були й пропозиції знести стару будівлю та почати будівництво «з нуля». Загалом же начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, голова архітектурно-містобудівної ради Василь Присяжнюк запропонував цей проект схвалити після його повного доопрацювання. Тож у недалекому майбутньому перетин вулиць Сагайдачного та Ігорівської прикрашатиме сучасний готель.