Танці наші, музика–Москви

Черговий день – і чергова велика кількість матеріалів про Україну на шпальтах британської преси. При цьому консервативна «Дейлі Телеґраф», часопис з найбільшим накладом і читацькою аудиторією у Сполученому Королівстві, на першій шпальті друкує велике, на півсторінки, панорамне фото київського майдану Незалежності, вщент заповненого людьми з помаранчевими символами виборчої кампанії Віктора Ющенка.

До цього знімка додається заголовок великим шрифтом – «Революція в Україні». У матеріалі зазначається: «Український прозахідний провідник опозиції закликав українське військо та міліцію стати на бік його революції, тоді як тисячі його прихильників попри мінусову температуру та сильний сніг постали перед кордонами міліції особливого призначення перед будівлею президентської адміністрації».

«Дейлі Телеґраф» порівнює ці події у Києві з падінням залізної завіси 1989 року, додаючи, що близько двохсот тисяч прихильників Віктора Ющенка вигукували вітання лідера опозиції та закликали його прокремлівського суперника на президентських виборах визнати поразку на виборах.

Учорашня «Таймс» у редакційній статті запитує, перефразовуючи популярне у Великій Британії гасло реклами мобільного зв’язку фірми Орандж, – «Чи ж майбутнє України помаранчевого кольору?» У підзаголовку додається: «Жорстока дійсність полягає в тому, що «старший брат» на сході і надалі замовляє музику». Видання пише: «Ми на заході попри всі наші симпатії та антипатії мусимо визнати одне: в опозиційного кандидата Віктора Ющенка вкрадено перемогу на президентських виборах».

«Таймс» підсумовує, що сумним є факт того, що рік після грузинської «трояндової революції», 13 років після майже безкровного розвалу Радянського Союзу і 15 років після падіння берлінського муру Україною і надалі правлять злочинні чиновники радянського штибу.

Газета «Франкфуртер рундшау» так коментує похід прихильників Віктора Ющенка до Адміністрації президента: «Цей день розбурхав українську державу та українську демократію: в Києві сотні тисяч осіб протестують проти фальсифікації результатів голосування та висловлюють свою підтримку справжньому переможцю виборів Віктору Ющенкові. Вони звертаються із закликом до світової спільноти допомогти їм відстояти їхнє основоположне право на вільні та чесні вибори. Вони наголошують на ненасильницькому опорі і роблять ставку на громадянську непокору. У країні, де майже немає вільної преси, опозиція поставлена в нерівні умови, де убивають неугодних журналістів і отруюють кандидатів на пост президента, – в такій країні треба мати чимало мужності для вияву непокори».

Газета «Гайльброннер штімме» переконана, що Україна нині опинилася на роздоріжжі: просуватися в західному напрямку або разом з Януковичем повертатися в обійми Росії. Співпраця з ЄС, розбудова правової держави, демократизація суспільства або подальша залежність від Москви, збереження влади в руках корумпованої еліти, подальші вбивства критиків режиму. Традиційна Україна разом з такими містами, як Київ та Львів, надають перевагу прогресивному розвитку. Індустріальні східні регіони, в яких за радянських часів оселилися росіяни, шукає порятунку в минулому. Україна переживає внутрішній розкол.