Колір енергії та дії

Популярність одягу та аксесуарів помаранчевого кольору – унікальне явище з точки зору моди. Кожен не просто чіпляє на себе стрічки, а й намагається за допомоги них підкреслити свою індивідуальність. Скажімо, юнаки пов’язують стрічки великими жмутами на рюкзаки. Обв’язує помаранчевими стрічками коліна також переважно молодь. Елегантні жінки, аби не порушити гармонії образу, прив’язують клаптик помаранчевої тканини на сумку. Дехто на сумках та дипломатах має наклейки з портретами Віктора Ющенка.

Крім самої символіки,  популярний серед киян і одяг помаранчевого кольору. Хтось носить такі светри чи навіть куртки, але шапочка, шарф  та рукавички – деталь не менш промовиста.

Продавці в центральному Будинку тканин зазначають, що за останній місяць  зріс попит на тканину помаранчевого кольору. Власне, Юлія Тимошенко ще на мітингу шостого  листопада закликала купувати відрізи тканини, робити з них стрічки та розвішувати на деревах й парканах. Отже, крім людей до модних тенденцій  долучаються й суто міські та архітектурні елементи. Не залишаються без жовтогарячого кольору  і пам’ятники в Києві.

Якої б форми не набувала помаранчева символіка, основою у ній залишається колір. Помаранчевий колір дуже важливий у віруваннях та традиціях багатьох народів. У середньовічній Європі саме він, а не червоний, означав стихію вогню.

Помаранчевий – один із найсприятливіших для психотерапевтичного прогнозу кольорів. Це колір енергії, дії, сили, а також святості, здоров’я та веселощів. Науковцями доведено, що помаранчевий люблять люди з розвиненою інтуїцією (яка змушує їх іти вперед), а також  пристрасні мрійники. Помаранчевий є соціальним кольором, тому що символізує прогрес. Психологи стверджують, що люди, які  перебувають під впливом цього кольору, можуть здійснити те, що вони хочуть.

Помаранчевий, як колір життєдіяльності та тепла, регулює обмінні процеси, поліпшує кровообіг. Його використовують в одязі буддійських монахів як колір просвітлення.

У теорії кольору великого німецького поета І.В.Гете, яку він вважав найголовнішою справою свого життя, помаранчевому відводиться важливе місце між двома полюсами: жовтим та червоним. Гете характеризує помаранчевий як колір теплоти та блаженства, м’якого відблиску сонця, і водночас він є кольором вогню, жару. Активна сторона помаранчевого пов’язана з його високою енергією. За теорією кольорів Гете, суміш помаранчевого та чорного означає героїзм та відвагу, а ось поєднувати помаранчевий  та блакитний не можна.