Імені Бориса Гмирі

У Києві розпочався І Міжнародний конкурс вокалістів імені Бориса Гмирі.

Голова оргкомітету – міністр культури і мистецтв Юрій Богуцький. Серед заступників – начальник Головного управління культури КМДА Олександр Биструшкін, президент Фонду Бориса Гмирі Ганна Принц, член оргкомітету – керівник дирекції мистецьких конкурсів Державного підприємства «Україна мистецька» Галина Кириліна.

Левову частину витрат фінансує Міністерство культури, 200 тисяч гривень виділила Київська міськдержадміністрація. Голова журі конкурсу – Шевченківський лауреат, уславлений бас Анатолій Кочерга, який  нині мешкає в Австрії. В журі – фахівці  високого класу з Іспанії, Чехії, Росії, України. Вік конкурсантів: жінки – від
21 до 34 років, чоловіки – 21-35 років. Конкурс проводиться в три тури. Він – камерний, адже в творчості Бориса Гмирі поряд із оперним, багатий репертуар і камерних творів. У програмах конкурсантів – вокальні твори українських, російських, західноєвропейських композиторів.

Високий, європейського рівня,  нагородний фонд.

Ґран-прі конкурсу – 10 тисяч доларів, дві перші премії – по 7 тисяч, дві другі – по 5 тисяч, дві треті, – по 3 тисячі доларів. Спеціальна нагорода: премія Фонду Бориса Гмирі – за найкраще виконання української народної пісні з репертуару  видатного співака.

Це – один із трьох  конкурсів, що проводиться на державному рівні (крім конкурсів імені Соломії Крушельницької та Миколи Лисенка). І в цьому його престиж і значущість. Конкурс відбувається в Національній філармонії України та в Національній музичній академії ім. П.Чайковського.

У дні великого  музичного свята у філармонії розгорнуто виставку з життя і творчості Бориса Гмирі – фотознімки, документи, епістолярна спадщина, щоденники. Зокрема й матеріали про постановку 1962 року в Київській філармонії опери М.Римського-Корсакова «Моцарт і Сальєрі», де Борис Гмиря був режисером-постановником і виконавцем ролі Сальєрі. Також – матеріали про численні виступи знаменитого баса на сцені столичної філармонії, де він дав 110 концертів.