В облозі

Не лише майдан Незалежності, Хрещатик, а й увесь Печерськ вирує вже третю добу. Вдень і вночі.

Інститутська, Грушевського, Шовковична, Заньковецької, Городецького, Лютеранська… Це не повний перелік вулиць, що вчора були заповнені «помаранчевими» людьми та автомобілями з портретами, прапорами, символікою Ющенка. Їх усіх просто не вміщала головна площа та центральна вулиця України.

Лише Банкова – безлюдна по той бік кордону бійців спецназу, які взяли у щільне кільце адміністрацію президента. АП – у подвійній облозі. Народній і міліцейській.

Щоправда, половину вулиці Банкової, до будинків № 6, 7, заповнили люди. Неправда, що тут лише студентство та школярі, як повідомляє «Інтер». Тут – люди усіх вікових категорій. Жодного п’яного обличчя: на перехресті Банкової та Інститутської організатори акції встановили «пропускний пункт», «перевіряють» не лише обличчя, а й паспорти. «Можливі провокації, адже в Київ везуть молодиків «кримінальної зовнішності», – каже вартовий Юрко з Житомира. – Також не пускаємо сюди дітей».

Мене пропустили. У натовпі зустрів народного депутата Михайла Косіва. «Учора тут та на майдані Незалежності було півтора мільйона людей. Сьогодні, очевидно, ще більше, – каже пан Косів. – Повстала вся Україна, і це найголовніше. Вже є заява СБУ про те, що Служба безпеки не піде проти народу. Щойно з’явилося на сайті Міноборони таке ж повідомлення. Тобто ми крок за кроком відвойовуємо правду. Від міліції з регіонів надходить інформація, що там теж готові захистити справжню законність. Таку ж позицію займає дедалі більше обласних, районних і міських рад. Символічно, що почалося це з центру й заходу – Києва та Львова – і поширюється на схід – за Дніпро. Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська, Полтавська ради збираються на позачергові сесії з таким же порядком денним.

Тональність заяв найвищих посадовців уже змінилася: кажуть, що треба домовлятися. До Леоніда Кучми мають іти люди, яких ми називаємо патріархами української політики – академіки Юхновський, Ситник, відомі дипломати Білорус, Удовенко та інші. Медведчук уже не в змозі керувати державними процесами. Україною керує народ! Кажуть, що на допомогу Медведчуку приїхав російський спецназ, але я не думаю, що їм дадуть розвернутися в Україні їхні українські колеги.

До народу вийшов заступник начальника управління юридичного департаменту Міноборони України полковник Микола Селюк. Він каже: «Я розмовляв із керівниками міністерства. Найближчим часом буде звернення міністра оборони Кузьмука до Збройних сил про те, що армія залишається в казармах і в жодному разі не виступить проти народу. Армія – в надзвичайно критичному стані. Ось зі мною офіцер з Житомира, який сказав, що житомирський спецназ не піде проти народу». Полковник Олег Антипов: «Офіцери, прапорщики, солдати з Житомира не піднімуть руку на народ. Десантники – з народом! Ми чекаємо звернення Кузьмука, який скаже, що армія виконає конституційний обов’язок – не піде проти народу».

– А за народ?

– Тільки так! Влада розуміє, наскільки нині сильний народ, наскільки сильні його лідери і за ким сьогодні правда.

Тим часом вродливі дівчата дарують бійцям спецназу усмішки, іконки, прикрашають їхні шоломи і щити квітами, помаранчевими стрічками. На капотах, дахах, кузовах вантажівок без номерів, якими перегороджено вулицю, – українці, білоруси, грузини, естонці… За спинами молодих бійців спецназу з Харкова стоять полковники й підполковники. Теж у бронежилетах, шоломах та з балонами, очевидно, сльозогінного газу.

Валерій Артеменко з Дніпропетровська через мегафон повідомив, що під тиском народу, який зібрався на мітинг перед будівлею обласної влади, тамтешня рада прийняла рішення про визнання президентом Ющенка. Люди скандують: «Схід і захід – разом!», «Ющенку – слава, за нього вся держава», «Хто не з нами, той з «козлами» тощо.
На балконах сусідніх будинків висять помаранчеві прапори, на стінах – заклики до спецназу: «Не стріляй!»

«Ми приїхали з Харкова і будемо тут доти, доки Ющенка не визнають президентом. Ці хлопці, багатьох із них я знаю, теж із Харкова, теж із народом!», – показує на спецназ харківський підполковник міліції у відставці Олександр Козак.

«Я дивився в обличчя цих солдатиків – у них сльози на очах, вони знають, що їх кидають проти їхніх матерів. Але вони не підуть. За їхніми спинами, кажуть, російський спецназ. Що їм тут робити!? Це наша держава, ми захищаємо свої права, майбутнє наших дітей», – вважає народний депутат Микола Одайник.

Лідер гурту «Океан Ельзи» Славко Вакарчук забрався на міліцейські парапети і звернувся до спецназу: «Чому ви не з людьми, чий наказ вам потрібний? Давайте разом подумаємо, що нам треба. Ми ж усі – українці. Ходимо до одних кінотеатрів, магазинів, по одних вулицях. Рано чи пізно нам треба одне одного обійняти, розійтися звідси і будувати одну державу кожен на своєму місці».

Вакарчук поінформував, що лідери опозиції працювали, радилися всю ніч. Відомий співак теж спав лише дві години. Незабаром, як каже Славко, сцена постане і на Банковій. Він, а також інші зірки естради, влаштують концерт для бійців спецназу. «Щоб українську пісню було чути на всіх поверхах і в підвалах президентської адміністрації», – наголосив Вакарчук.

З військової частини, що в Десні на Чернігівщині, самовільно приїхав молодий офіцер, старший лейтенант Павло Довбиш: «Я бачу, що відбувається в країні, знаю, як фальсифікували вибори у моїй частині: чотири замполіти перевіряли у солдатів і офіцерів помітки в бюлетенях. Тому я тут. Приїхати до Києва бажали всі, але бояться втратити роботу. Я ж маю цивільний фах стоматолога, знайду роботу й після звільнення з армії. Щодо того, як поведуться у ці дні Збройні сили, у мене прогнози оптимістичні: армія – частина народу! Армія за законом захищає Україну лише від зовнішніх ворогів».

…Я ледве вибрався з натовпу на вулицю Інститутську. Автомобілі тут ледь проїжджають між людьми. Сигналять на знак солідарності. Молодь забралася навіть на дерева та підвіконня Національного банку.

«Ющенко, Ющенко!» – скандуть і на Шовковичній. У дворі будинку 16-б – сім автобусів із харківськими номерами. У їх салонах – міліція, інтерв’ю не дає. За будинками вулиці Лютеранської теж багато автобусів, без номерів. Спецназівці виходять на перекур. Молоді офіцери з пресою теж розмов не заводять. Один полковник зізнався: «Ми із Сімферополя. Що робитимемо? Не знаю. Чекаємо, поки вони там, нагорі, домовляться».

Неподалік поведінку спецназу «контролюють» нардепи-опозиціонери С.Соболєв і Ю.Артеменко, розмовляють по мобілках. Знайомий чиновник з адміністрації президента шукає «чорний прохід» на роботу. Каже, що учора «до півночі мітингував на майдані і трохи проспав», а тепер не може пройти до адміністрації. Банкова – в облозі.