Феміда безжальна

Закони, дія яких поширювалися на коней, іноді позбавлені і здорового глузду. Але – від смішних до жорстоких – вони визначали долю нашого чотириногого супутника.

Так, у XVII столітті на багатті разом із господарем живцем спалили жеребця Марокко, звинуваченого у зносинах з дияволом. 1892 року в Нью-Йорку кінь Магомет став головним свідком захисту свого господаря, котрого судили за те, що він демонстрував свого коня в неділю (недільні циркові вистави тоді було заборонено законом). Адвокат підсудного стверджував, що вистава мала «інтелектуальний характер». Суддя вдався до експерименту, і Магомет ударами копит відповів на кілька його запитань. Це був перший в історії випадок, коли американський суд визнав коня свідком.

Що ж стосується недільних обмежень, то, приміром, у Великій Британії й донині діє закон, який забороняє продавати корм для коней у неділю.

Уже в наш час не пощастило коневі в Бразилії. Залишений без нагляду, він рушив вулицею з пожвавленим рухом, ігноруючи червоний сигнал світлофора, що призвело до аварійної ситуації. Оскільки господар відмовився навіть прийти на засідання, вважаючи себе невинним, судді ухвалили рішення – відправити коня-«порушника» до міської в’язниці на три місяці.

У Мексиці, щоб навести порядок на вулицях столиці, місцева влада змусила візників складати іспити з правил дорожнього руху. Тим, хто складає їх успішно, видають спеціальні посвідчення. Одне – візникові, інше – коневі. Причому, на кожному з документів має бути фотографія власника.