Цигарку нашпиговано смертю

За даними ВООЗ останнім часом у світі щороку від куріння вмирає більше як 2 мільйони людей. Та незважаючи на активні заходи, спрямовані на боротьбу проти нікотинової залежності, проблема залишається. У світі курять 35 відсотків чоловіків та 22 відсотки жінок віком від 15 років, а в країнах, що розвиваються – близько 50 відсотків чоловіків та 9 відсотків жінок.

Україна належить до країн з високою розповсюдженістю куріння: 51 відсоток чоловіків працездатного віку в містах і 60 відсотків в сільській місцевості мають цю згубну звичку. За останні 20 років поширеність куріння серед міських жінок зросла від 5 до 20 відсотків. Особливе занепокоєння викликає здоров’я підлітків від 13 до 15 років, понад 30 відсотків яких курять.

За сучасною класифікацією куріння – уже не просто шкідлива звичка, це – хвороба. І не дивно, адже в одній цигарці міститься така кількість різноманітних токсичних речовин, яку за інших умов дуже важко було б зібрати до купи. Крім нікотину, який зумовлює наркотичну дію, це і чадний газ, ацетон, миш’як, метанол, кадмій, сумно відома отрута ДДТ, особливо небезпечний канцероген бензпірен, що зумовлює розвиток раку легенів, ціаниста кислота, яка є однією з найсильніших відомих отрут, толуол, фенол, бутан та інші.

Дивно те, що людина, яка вважає себе найрозумнішою істотою в світі, свідомо починає курити, стаючи таким чином на шлях повільного (а іноді – не дуже) самогубства.
– Куріння є причиною розвитку 90 відсотків випадків раку легенів, 75 відсотків хронічних бронхітів та емфіземи легень, 25 відсотків випадків ішемічної хвороби серця, яка веде до інфаркту міокарда, зумовлює безпліддя та імпотенцію у чоловіків, – наголошує головний лікар Київського міського центру здоров’я, кандидат медичних наук Віктор Лозинський. – У жінок, які курять, значно зростає ризик розвитку інсульту, інфаркту та інших судинних захворювань мозку.

Крім раку легенів, підвищується небезпека виникнення злоякісних новоутворень шлунка, підшлункової залози, товстої кишки, губ, горла, гортані, печінки, нирок. Саме тому ініціатива проведення в кожний третій четвер листопада Дня некуріння належить міжнародному союзу боротьби з раком.

Окрема проблема – куріння вагітних жінок та пасивне куріння дітей. Зростає не тільки кількість ускладнень вагітності та внутрішньоутробної смертності, виникнення вроджених вад розвитку, передчасних пологів та спонтанних абортів, зниження маси тіла новонароджених. Куріння погіршує стан здоров’я дитини в перші
7-9 років життя, спричиняє затримку психічного та фізичного розвитку. Щорічно в Україні через хвороби, пов’язані із пасивним курінням, госпіталізується до 17000 дітей віком до 5 років із родин, де один із батьків курить.

Що практично можна зробити?

– Україна разом з багатьма іншими країнами цього року ратифікувала Рамкову Конвенцію з контролю над тютюном, – продовжує Віктор Лозинський. – Ми долучаємося до багатьох міжнародних акцій, спрямованих на зниження споживання тютюну. Питання профілактики куріння увійшли до програм «Здоров’я нації» та «Здоров’я киян».
Виразною ознакою антитютюнової акції в Україні стало залучення до відмови від куріння медичних працівників та медпрацівників-гарантів, які активно залучають до цього процесу пацієнтів.

Другим нововведенням, високо оціненим ВООЗ, стало активне залучення до участі в цій кампанії родин, де курять кілька їх членів, задля одночасної спільної відмови від куріння. Із понад 30 тисяч людей, що брали участь в акції цьогоріч, було 3682 медичних працівника, у кожного третього учасника гарантом виступав лікар або медична сестра. Від куріння відмовилось 132 сім’ї. Переможці у боротьбі зі згубною звичкою отримали призи.

Якщо ви потребуєте кваліфікованої медичної допомоги, завітайте до Київського міського центру здоров’я чи до Київського міського консультативно-діагностичного центру (вул.Кондратюка, 6), де кожного третього четверга місяця працює клуб для тих, хто хоче кинути курити.