«Гормони радості» плекайте повсякчас

Хоч би що там казали, а чоловіки не менше за жінок непокояться, коли помічають появу зайвих зморщок на обличчі, сивину в чубі, якщо той, звісно, ще лишився. А поготів пригнічує розлад статевої сфери, втрата реноме «бездоганного коханця». Про вікові зміни в сексуальному житті «мачо» розмовляємо із урологом-андрологом-сексопатологом Андрієм КАПЛУНОМ.

– На жаль, мало хто з-поміж синів Адама відає, що на нього, як і на жінок, неухильно чатує клімакс, тобто вікове «згасання» сексуальності. Які типові прояви цього процесу? І в якому віці він розпочинається?

– Буває, що так званий ранній клімакс дається взнаки навіть у 40 років, а то й раніше. Сучасні наукові спостереження доводять, що цей процес стартує за генетичним принципом. Адже є випадки, коли людина доживає до дуже похилого віку з нормальними статевими функціями. А клінічна картина його розподіляється на два типи і стосується передусім змін у «другому серці» чоловіка – в передміхуровій залозі: вона або гіпертрофується, її клітини розростаються (це має назву «аденома»), або, навпаки, ущільнюється, стає в’ялою, бездіяльною, зменшеною в розмірах (гіпоплазія). Перетворення відбуваються й з ендокринними залозами, які виробляють гормон, – тестостерон, і з тими, де визрівають репродуктивні клітини, – сперматозоїди. Саме їхня кількість і рухливість з віком знижуються, тобто зменшується здатність до відтворення свого біологічного виду. Зазвичай клімакс має протікати за принципом «спокійного згасання» статевих функцій, тобто майже непомітно і безболісно для чоловіка в уже немолодому віці. Та нерідко на прийом приходять чоловіки, і не лише літні, з ознаками патологічного клімаксу, про що свідчать і їхні скарги, і результати обстежень та лабораторних аналізів.

– Які найтиповіші скарги?

– Неповна ерекція або її цілковита відсутність за наявності лібідо; передчасна або, навпаки, виснажливо-задовга еякуляція; періодична гіперемія (почервоніння) обличчя, шиї на тлі порушення судинного тонусу – так звані «припливи»; серцебиття, підвищений тиск, головний біль, нудота. Якщо ж розвивається аденома або діагностують навіть рак передміхурової залози, то виникають труднощі у випорожненні сечового міхура. Типовим є й порушення психоемоційного стану, зумовлені гормональною дисфунцією. Зокрема, дефіцит тестостерону, що є водночас антидепресантом, пригнічує діяльність тих ділянок головного мозку, які виробляють «гормони радості» – ендорфіни. Тож у таких хворих виникає іпохондрія, підвищена дратівливість, порушення сну, пам’яті, швидка втомлюваність тощо.

– Окрім генетичної, які ще, Андрію Миколайовичу, ви можете назвати причини саме патологічного або раннього клімаксу?

– Такі хвороби, як цукровий діабет, порушення ендокринної, а також серцево-судинної систем, зниження імунітету внаслідок несприятливої екології або алкогольної, наркотичної інтоксикації, хронічна перевтома, характерна, приміром, для трудоголіків, нарешті, неналагоджене статеве життя. Даються взнаки й занедбані хвороби урогенітальної системи.

– А чим можна зарадити «жертвам» болісного клімаксу?

– Передусім проведенням специфічних лікувальних заходів, спрямованих, по-перше, на усунення патологічних проявів, від яких потерпає пацієнт. А по-друге, – на нормалізацію, впорядкування роботи всіх систем організму. В разі потреби застосовуються гормональні, психотропні препарати, біостимулятори, фізіотерапевтичні процедури, призначається сприятлива дієта. Зрештою, клімакс не лікується як такий, бо є радше синдромом, ніж недугою в класичному розумінні.

– Але, очевидно, йому, а точніше, патологічним його проявам можна якось запобігти?

– Для цього існує чимало запобіжних заходів. Насамперед – це здоровий спосіб життя. Регулярне статеве життя. Важливі режим і якість харчування. Рекомендуються морепродукти, горіхи, родзинки, трав’яні чаї з ехінацеї, китайського лимонника, женьшеню, шипшини тощо. Показані аптекарські фітопрепарати, зокрема ті, що містять витяжку з пальми садаля (простамол УНО, простаплант), кори африканської сливи (тріанол, таденан), бруньок тополі чорної (аденол форте), насіння мальви мускатної (тентекс форте) і т.д. Важливо також уникати гіподинамії, особливо застійних явищ у малому тазі. Принагідно повідомлю про корисність так званої вправи Джона Кегеля. Вправа ця полягає в самостійному скороченні лонно-куприкового м’яза до 50-100 разів на день. Виконувати її можна будь-коли і будь-де. А визначити цей м’яз нескладно, якщо спробувати, наприклад, перервати процес сечовипускання. Є дані досліджень про значну запобіжну і навіть лікувальну ефективність цієї невидимої для чужих очей гімнастики. Одне слово, всі засоби добрі для подовження і поліпшення повноцінного життя чоловіка.