На нові угоди поглядають скоса

Нові види нотаріально завірених заповітів, а йдеться про спільний заповіт подружжя та спадковий договір, що з’явилися в Україні з набуттям чинності нового Цивільного кодексу, поступово здобувають популярність серед українців. З початку року новою можливістю розпорядитися власним майном скористалися понад тисячу осіб.

Як зазначають у прес-службі Міністерства юстиції, укладання таких угод має тенденцію до зростання.

Утім, у кількох областях, й зокрема в Луганській, громадяни надавали перевагу винятково традиційній формі заповіту. В Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській, Вінницькій, Закарпатській та Чернівецькій областях зафіксовано поодинокі випадки укладання нових видів заповітів.

Лідер за впровадженням нововведення – Львівська область. Нотаріусами цього регіону було завірено майже 13 відсотків від усіх спільних заповітів подружжя, укладених в Україні, та 15 відсотків спадкових договорів. Активно набувають поширення ці види угод також у Дніпропетровській, Хмельницькій, Донецькій та Черкаській областях, на які припадає понад 35 відсотків нових нотаріальних угод.

Загалом з початку року в Україні було укладено понад 650 нових видів заповітів – 268 спадкових та 355 заповітів подружжя.

Для порівняння, інші нововведення, що також набули чинності із введенням Цивільного та Сімейного кодексів України, – приміром, таємні заповіти чи аліментні договори – практично не поширюються в Україні. З початку року цих нових видів угод, що підлягають нотаріальному завірянню, в Україні загалом було укладено менше десяти.

Заповіт подружжя є спільною волею чоловіка і дружини, і не може бути змінений після смерті одного з них. Спадщина автоматично переходить до однієї зі сторін, хто прожив довше, але заповіт не може бути змінений або відчужений, і оголошується спадкоємцями лише після смерті обох заповідачів. Згідно зі спадковим договором, одна особа зобов’язується виконати останню волю іншої особи, і у разі смерті заповідача отримує право на розпорядження його майном.