«Пора» і права

Всеукраїнський страйковий рух за чесні вибори розпочався у День вільного студента. Про це та інші свої плани розповіли на прес-конференції представники громадянської кампанії «Пора».

Прес-секретар кампанії Анастасія Безверха засвідчила, що від суботи до вівторка арештів і нападів зазнали близько тридцяти активістів «Пори». За її інформацією, в Миколаєві старанність правоохоронців дійшла до комізму: дівчат, які роздавали квіти і листівки, звинуватили в порушенні громадського порядку та забрудненні території. Харківські міліціонери вирвали сторінки з пропискою із паспортів шістьох учасників акції «Студенти за мир». Цинізм скоєного навіть не в тому, що це відбувалося у День толерантності (16 листопада), а в тому, що це вчинили правоохоронці і що тепер вони ж можуть затримати студентів хоч за бомжування. На Закарпатті тим часом двом охоронцям порядку не пощастило. Десятеро «братків» побили їх разом із активістами «Пори», які роздавали листівки – просто за те, що стояли поруч.

«Агонія почалася після сумських подій, – вважає координатор коаліції громадських організацій «Свобода вибору» Владислав Каськів. – Там організували пікетування місцевого суду у зв’язку з незаконним арештом громадян, які заважали фальсифікації результатів голосування. «Беркут» атакував зібрання, застосовуючи силу й газ. Наступного дня «Пора» провела акцію протесту під Кабміном. Під час переговорів із генерал-майором міліції Олександром Савченком ми висунули вимогу закрити сфальсифіковані кримінальні справи. Цього досі не зроблено, тому ми починаємо акції прямої дії, на які дає право Конституція». Активіст кампанії Андрій Юсов додав, що під час переговорів із Савченком студенти іронічно подякували за «спокійний» тиждень. Мовляв, жодному студентові не підкидали фальшивих грошей, не звинувачували у зґвалтуваннях чи крадіжках. І того ж дня дізналися, що у Вінниці шістьом «порівцям» підкинули наркотики.

Напередодні прес-конференції Владислав Каськів прийняв рішення тимчасово скласти повноваження координатора коаліції і приєднатися до «Пори». Свій вчинок він мотивує тим, що «ситуація з правами людини в Україні дійшла тієї межі, коли кожен мусить вставати і знову виборювати державний суверенітет і незалежність». «Пора» запевняє, що «пряма дія» не передбачає жодного насильства. Йдеться про інформаційні акції, мітинги, пікети органів державної влади. Студенти деяких ВНЗ прийняли рішення про пасивний страйк. Вони не ходитимуть на заняття, щоб уникнути «промивання мізків» з боку ректорату і засвідчити свою громадянську позицію. За девіз кампанія «Пора» взяла слова з однієї сучасної пісні: «Страйк – наша зброя».