Відставка Пауела не була несподіванкою

Провідними темами в коментарях європейських газет поряд з українськими виборами, розподілом земель Російської Федерації між Китаєм та Японією стала відставка державного секретаря США Коліна Пауела.

Газета «ФРАНКФУРТЕР АЛЬҐЕМАЙНЕ ЦАЙТУНГ» переконана, що відставка Коліна Пауела не була несподіванкою: про його плани піти у відставку говорили давно. Однак остаточне рішення політик, якого в 90-ті роки не проти були бачити главою Білого дому, ухвалив лише напередодні другого терміну перебування на посаді держсекретаря США. Для європейців Пауел був передусім найближчим до їхніх поглядів міністром в уряді Буша. Можна припустити, що саме він, а не неоконсервативні революціонери в Пентагоні, найточніше оцінив усі обсяги додаткових витрат, які виникли через війну проти Іраку. Однак унаслідок такого скептичного ставлення Пауела врешті-решт під сумнівом опинилася його лояльнісь до президента США, принаймні в питанні повалення режиму Саддама Хусейна.

«Зовнішня політика останніх чотирьох років визначалася не Пауелом, а американським президентом, – пише на продовження теми газета «ВЕЛЬТ». – У цьому питанні нічого не зміниться. Завдяки результатам виборів Буш зміцнив свої політичні позиції і демонструє суверенність, зокрема в галузі зовнішньої політики. Утім, від цього вона не стає більш радикальною. Навпаки. Перші висловлювання президента після виборів вказують на те, що Буш не збирається більше загострювати свій теперішній курс. Він не раз згадував про співрацю з союзниками. Отже, один держсекретар просто йде, а на його місце приходить інший. Більше нічого».