Як це воно: автопробігом по бездоріжжю?

Від області до області курсував упродовж двох тижнів автопробіг, організований молодіжним урядом України. Жителів східноукраїнських міст не на жарт страхав кортеж з півдюжини автомобілів із міліцейською «мигалкою» попереду. Ошелешені  сільські українці від раптової з’яви високих чинів (згідно з вітчизняними правилами дорожнього руху) лячно завмирали обабіч доріг на своїх «запорожцях». Так, начеб ревізор неждано нагрянув на їхні голови.

Сидячи в автобусі з журналістами та молоддю, повсякчас бачив цю безперервну німу сцену, з брежнєвських іще часів традиційно притаманну Східно-Європейській рівнині, та слухав не щось інше, як рявкання даїшника на тих, хто вчасно не пригнувся перед позахмарними гостями.

Не на шкоду Костеві Захарченку, молодіжному прем’єр-міністру, те сказано, а тим, хто згадану традицію надиматися над «платниками податків» (як сказав би рядовий американець) стійко підтримує. Які круті янкі, а «мигалок» не визнають навіть перед бушівським ескортом.

А тут, у тій півдюжині авто та в автобусі, грілося, дрімало, залицялося, цілувалося, байдики било чотири десятки ще неотесаних та вже привілейованих підлітків, які, як розповіли мені організатори акції, згодом обов’язково виростуть у справжніх, обкостюмлених і спортфелених чиновників. І колись той дідусь, який ледве з дороги прибрався зі своїм тракторцем, повним національного продукту, прийде до них про пенсію питати.

Залізобетонні основи пострадянської ієрархічної драбини непохитні, поки чини з «мигалками» у нас у спадок передаються.

Тепер про приємне. Цікаво, що автопробіг було організовано «на підтримку вітчизняного товаровиробника». «Купуй українське!» – лозунг геть не застарілий. А автопробіг – це одна з найвдаліших форм іміджевої реклами. Тобто краще  за все інше допомагає організовувати позитивну загальнонародну думку про той чи той виріб. У ньому гармонійно поєднується промокампанія спонсорів та учасників пробігу із шоу-видовищем. Звичайно, якщо до цієї діжки не додати ложки дьогтю.

Треба сказати, що пробіг по обласних центрах сходу –  друга частина цьогорічного заходу. Перша відбувалася в західних областях країни. Стартували зі столиці, як і попереднього разу, проїхали по порядку через Чернігів, Суми, Полтаву, Харків, Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Кіровоград, Черкаси. Що було? – оглядали місцеві підприємства, які сяк-так, або й дуже «так», причетні до автопробігу. Мали прес-конференції в обласних та міських державних адміністраціях, ночували в готелях, танцювали на дискотеках у найкращих клубах. Навіть танцівниць із собою в автобусі возили.

Насправді такі акції, як цей автопробіг, потрібні. Адже спонуканням купувати товари, виготовлені в Україні, досягається чимало. Це й податок до державної скарбниці, й наші з вами пенсії, це й робочі місця для тисяч співгромадян. Мабуть, варто підтримувати ті проекти, користь від яких очевидна.