Немає дефіциту бензину, але є посередник

Подейкують, що інфляційну пружину максимально стиснуто. Вона готова випрямитися будь-якої хвилини. Однак поки що терпляче чекає на другий тур президентських виборів, аби вже потім нарешті продемонструвати свою владу над економікою країни. Одне слово, ціни, як кажуть, на місці не стоятимуть. Першість у таких справах належить, звісно, енергоносіям. Яких тарифів у найближчі дні слід чекати на той же, приміром, бензин? Із таким запитанням «ВК» звернувся до першого заступника міністра палива та енергетики України Олексія Шеберстова.

– Зрозуміло, стримувати ціни – робота нелегка, – зауважив Олексій Миколайович. – Усе залежить насамперед від кон’юнктури на світовому нафтовому ринку. Він диктує свої умови. Пальне – кровоносні судини економіки. Скажімо, на вітчизняних теплових електростанціях використовують до вісімдесяти відсотків нафтопродуктів. Так що ринок, і лише він, здатен визначити конкретну вартість того ж бензину.

– Нині український уряд, як відомо, ручним управлінням стримує ціни на нафту. Підприємці б’ють на сполох: їм не вигідно виробляти енергоносії. А тому нині не всі заправки навіть у столиці вчасно забезпечують бензином. Тобто постає проблема дефіциту. Що ви можете сказати з цього приводу?

– Зовсім недавно на світовому ринку спостерігалося підвищення цін на нафту. Зараз вони вже перебувають на протилежному курсі. До цього спонукала політична ситуація в Ірані. Тамтешні керівники відмовилися від ядерної програми. А тому ембарго, яке світове товариство передбачало застосувати до цієї нафтової країни, автоматично скасовано. Такий розвиток подій істотно вплинув на здешевлення сировини.

Як відомо, одним із основних гравців на світовому ринку нафти вважають Сполучені Штати. Останнім часом американці значно поповнили свій державний резерв. Це також істотно вплинуло на зниження вартості нафти. Тому, вважаю, дії українського уряду цілком правильні й виправдані. Кабмін зробив усе можливе, аби нашої держави не торкнулися досить різкі коливання цін, що відбуваються на світовому ринку.

Дефіциту бензину в Україні, переконаний, немає. Хоча не відкидаю і того, що нашого споживача вводять в оману деякі заправочні станції, які не працюють. Між урядом і виробниками підписано меморандум, де узгоджено ціни на пальне. Виробники зобов’язалися чітко дотримуватися букви цього документа. Посередникам же не завжди вигідно подавати на заправку бензин за визначеною вартістю. Вони очікують зручної миті, щоб реалізувати продукцію за вищими цінами.

Мушу обов’язково зазначити: дотримуючись згаданого вище меморандуму, жодна із заправок не працює собі на збиток. Рентабельність становить 5-6 відсотків. Отже, ще раз наголошую: у нинішніх умовах дефіциту бензину в Україні немає й не може бути.