Як зіпсувати батькам вечерю?

Наприкінці минулого тижня у Грузії спричинив суперечку новий шкільний підручник з математики. Після того, як критики звинуватили авторів у насмішці над політиками, вони вимагають заборонити цей підручник. Міністерство освіти також вважає, що книжка не годиться для викладання математики. Зате школярам вона подобається.

Найбільше невдоволення зумовила задачка, в якій згадується бійка в грузинському парламенті, під час якої спікер вилив на голову депутату мінеральну воду. Завдання полягає в тому, щоб обчислити, скільки води залишилося в пляшці(!).

Автори підручника пояснюють, що хотіли зробити математику цікавою, і діти з цим погоджуються. У підручнику також висміюються й інші явища грузинського життя.

Скажімо, вправи, в яких фігурують батьки, які приходять додому п’яні або завдання полягає у тому, щоб підрахувати, скільки зубів залишилося в старої бабусі, або – скільки разів верблюд плюне на хлопчика, який дражнить його в зоопарку. Текст іншої задачки: родина вечеряє, а маленький хлопчик сидить під столом і пиляє одну з ніжок зі швидкістю 3 см за хвилину. Товщина ніжки – 9 см. Запитання таке: скільки часу потрібно хлопчику для того, щоб зіпсувати своїй родині вечерю?

Керівник національної навчальної програми міністерства освіти з гумором ставиться до підручника, не схвалюючи його.

Офіційна особа із міністерства повідомила, що такий підручник не буде затверджено, однак не буде й заборонено. Це означає, що деякі школи зможуть його використовувати як альтернативний навчальний посібник.