Олег БЛОХІН: «Наша мета незмінна – виграш кваліфікації»

Восьмий наставник української збірної залишається вірним своїм принципам: Олег Блохін, як і раніше, відкритий для спілкування, що засвідчує публічна зустріч із столичними журналістами, і продовжує стверджувати, що його підопічним до снаги завоювати путівку на мундіаль без стикових матчів.

Турнірна ситуація в групі. Блохін переконаний, що вся боротьба ще попереду і жодний з рейтингових фаворитів не втратив шансів на загальну перемогу. Наставник українців зізнався, що результат і якість гри його команди поки що не тотожні. Приміром, тренера задовольнила ігрова постава футболістів у протистоянні з греками, проте засмутив підсумковий рахунок. І навпаки: в матчі з грузинами, на думку Блохіна, «жовто-блакитні» діяли гірше, зате перемогли. Перед проміжним фінішем у відбірковому турнірі головного футбольного селекціонера країни радує мікроклімат у колективі. «Футболісти самовіддано б’ються за результат у кожному поєдинку, що засвідчує їхню небайдужість і патріотизм», – резюмував Олег Блохін. За його словами, команда має стрижень, тому гравці приїжджають до тренувального табору насправді охоче. Листопадовий  ігровий день особливих змін у розподіл сил не внесе, проте виступ українців у Туреччині може стати визначальним не тільки для його безпосередніх учасників, а й для всіх претендентів на перемогу в кваліфікації. Проте наша дружина за будь-яких обставин ставить за мету виграш групового турніру, наголосив її наставник.

Кадровий потенціал України футбольної. Блохін вважає, що ситуація з кадрами доволі складна. Засилля легіонерів призвело до того, що вітчизняний чемпіонат готує «збірників» для чужих країн більшою мірою, ніж для «жовто-блакитної» команди. Зважаючи на це, необхідність лімітування чужинців насправді нагальна, проте запроваджувати ліміт доведеться поступово, бо «такі реалії сьогодення». З появою на капітанському містку «молодіжки» Олексія Михайличенка взаємини тренерських штабів двох команд набули конче потрібного конструктивізму. Та розраховувати на повноцінне поповнення молодими гравцями цього турнірного циклу  головна футбольна дружина не може. Водночас Олег Блохін висловив задоволення виступом Шевченка в двох останніх за часом офіційних зустрічах, відзначивши щире бажання «міланіста» змагатися за честь України, але зауважив, що, по-перше, форвард у клубі має значно кваліфікованіших партнерів, особливо – напів-оборонців, а по-друге, в національній команді ніколи не буде ставки «виключно на Шевченка». Принагідно наставник «націоналки» повідомив і про можливу участь в підготовці до матчу з турками Венглинського. «Форвард «Дніпра», як і раніше, в центрі нашої уваги, але йому перешкоджають закріпитися в команді травми», – уточнив Олег Блохін.

Особистості в епіцентрі конфліктів. Оборонець одеського «Чорноморця», який свого часу був капітаном української збірної і провів у її складі сорок дев’ять офіційних матчів, може повернутися до національної команди. Принаймні в останніх календарних зустрічах саме Ващука переглядав один з помічників Блохіна – Андрій Баль. Але висновку щодо Ващука ще не зроблено. Як відомо, два роки тому футболіст із скандалом розірвав стосунки з «Динамо» і перебрався до російського «Спартака», після чого президент київського клубу Ігор Суркіс, молодший брат президента Національної футбольної федерації, заявив, що «ноги Ващука в Кончі-Заспі більше не буде»… А от напівоборонця російського «Зеніта» Співака, судячи з усього, не буде в складі «жовто-блакитних» принаймні доти, доки ними керуватиме Блохін. «Якщо людина не бажає грати за національну команду, то ні просити її про це, ні тягнути силоміць ніхто не буде, бо треба поважати і себе, і країну», – пояснив свою позицію тренер. Інша ситуація з «німцем» Вороніним, який образився на Блохіна за першотаймову заміну в львівській зустрічі з грузинами і буцімто заявив, що відмовляється виступати за збірну. «Конфлікти тренера з гравцем – внутрішня справа колективу, – вважає Блохін. – Ми надіслали на адресу леверкузенського «Байєра» прохання відпустити до Києва Вороніна, і сподіваємося, що футболіст ще не один раз прислужиться національній команді». А на розмови про його бажання поголити шевелюру «німецького» українця тренер розсміявся, додавши, що «вже припас потрібні ножиці». Схоже, надмірно роздутий журналістами конфлікт уже вичерпаний.