З іменем Олени Пчілки

У Національному музеї літератури України відбулося урочисте вручення літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки.

Цьогорічними лауреатами стали – подружжя з Австралії Марія і Михайло Гояни та народний художник України Микола Пшінка.
Нагадаємо: премія присуджується письменникам і художникам, чиї твори побачили світ у видавництві «Веселка», а також педагогам і доброчинцям, які самовіддано працюють для дітей.

Подружжя Гояни – відомі меценати, засновники благодійного фонду «Українську книжку – українським дітям».

Вони профінансували випуск десятків книжок в Україні. Першим було веселчанське видання «Великий Українець», присвячене Михайлові Грушевському. Завдяки подружжю у «Веселці» побачило світ чимало книжок з Австралії і про Австралію Дмитра Чуба. Меценати побували в сотнях сільських шкіл України. Разом із «Веселкою» також профінансували відновлення могили священика Степана Григоровича, який 1825 року в с. Залуччі Снятинського району на Прикарпатті відкрив першу школу в Галичині.

Премія присуджена Марії і Михайлові Гоянам за багатолітнє сподвижництво та благодійництво для дітей України, значний внесок в українське книговидання і вірність «Веселці».

Художник Микола Пшінка тридцять чотири роки працює у «Веселці». З 1975 року – головний художник видавництва. Завдяки багатолітній пошуковій праці Миколи Пшінки «Веселка» виробила власний стиль ілюстрування книжки. На художніх традиціях «Веселки» виросла ціла плеяда художників-ілюстраторів. Великого визнання як в Україні, так і в зарубіжжі здобула книжкова графіка Миколи Пшінки. Він – автор ілюстрацій до 40 видань, зокрема, до книг «Прапороносці» О.Гончара, «Старий і море» Е.Хемінгуея, «Індійські народні казки», «Міфи давньої Індії» тощо.

Стараннями Миколи Пшінки – відомого митця, педагога і вихователя молоді в Українській академії друкарства сформовано мистецьку графічну школу дитячої книжки.

Премію присуджено за особистий вагомий внесок у розвиток видавничої справи в Україні, вірність дітям та «Веселці».