Арктика залишиться без льоду

Із тривожним попередженням про щораз вищі темпи танення льодовиків Арктики виступила авторитетна група, до складу якої входять 250 провідних світових вчених. За їхніми підрахунками, до 2060-2100 рр. крига, що вкриває Льодовитий океан, повністю розтане. Цей факт, а також зростання рівня ультрафіолетового випромінювання істотно вплинуть на екологічну систему та населення регіону.

Арктика нагрівається надто стрімко, – йдеться в документі, – удвічі швидше, ніж інші частини планети. Арктичні морські льодовики зменшуються як за товщиною, так і за площею. Упродовж 1960 – 1990 рр. ХХ століття кількість відкладень (лід, розташований між поверхнею океану і нижньою поверхнею льодових криг) зменшилася на 40 відсотків. Унаслідок того ліси поширюються на північ, а багатьом тваринам, наприклад, білим ведмедям, доводиться пристосовуватися до нових умов.

«До такого висновку призвів той факт, що на Арктику дуже впливають кліматичні зміни, а також те, що Арктика відіграє одну з головних ролей у регуляції клімату Землі, – сказав у інтерв’ю Бі-Бі-Сі професор Тері Калаган, еколог, який працює в британському і шведському інститутах і співпрацює з авторами доповіді. – Те, що відбувається там, – це не просто окремий фактор, що становить локальний інтерес. Те, що відбувається там, помітно впливає на весь світ. У вічній мерзлоті і в океанських відкладеннях містяться величезні запаси вуглецю, і якщо вони потеплішають, це істотно позначиться на всій планеті».

Доповідь підготували на прохання Арктичної ради – міжурядового форуму країн, територія яких повністю або частково розташована в арктичному регіоні: Канади, США, Росії, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Данії та Ісландії. Над доповіддю працювали чотири роки. Це одне з найдокладніших досліджень можливого ефекту глобального потепління в окремому регіоні нашої планети.

Екологи занепокоєні тим, що країни-члени Арктичної ради можуть проігнорувати попередження, про які йдеться в доповіді. Наприклад, США нещодавно знову заявили, що не мають наміру приєднуватися до Кіотського протоколу, спрямованого на скорочення викидів у атмосферу вуглецю, найбільш активної речовини, котра розігріває планету високими темпами.