Секрет охоронця – у надійності

Якось так траплялося, що кілька разів підряд, повертаючись з роботи додому, забуваю вимкнути сигналізацію в моїй квартирі. Результат: через кілька хвилин на порозі квартири з’являються два велетні у бронежилетах, у касках та зі зброєю (знаю: третій уже стоїть під балконом і чекає «злодюгу», що може  втекти із помешкання цим шляхом).

– Це ви господар квартири? – чемно запитує старший групи.

– Так.

– Прошу паспорт.

Сержант перегортає сторінки посвідчення особи, упевнюється в тому, що я справді тут прописаний і дістає квитанційну книжку. У ній виписує мені штраф – 8 гривень за невиправданий візит. Роздратовано думаю: ну, на біса мені ота сигналізація, коли красти нема чого? Тоді прискіпуюсь до міліціонерів з районного відділу Державної служби охорони (ДСО): не встигнеш і куртки скинути, а вони вже тут. Ну і, насамкінець, запитую себе: а хіба ж не для того встановлював ту сигналізацію, щоб отак надійно охороняли під час моєї відсутності? Саме для цього. То що ж поганого у тому, що охоронці так оперативно реагують? Звісно, це їм тільки плюс.

Начальник Департаменту ДСО при Міністерстві внутрішніх справ України полковник міліції Олег Угровецький задоволено усміхається і запитує:

– Тож ви довіряєте працівникам нашої служби?

– Довіряю.

– Ми пишаємося тим, що основне досягнення за 52 роки існування нашої структури – це довіра громадян. Бо  можна багато говорити про те, що на території держави за цей  час створено дві сотні сучасних пультів централізованої охорони, що підрозділи нашої служби мають для виконання своїх обов’язків сучасні засоби зв’язку, парк спецавтомобілів, потрібну вогнепальну зброю тощо. Але головне все ж – довіра людей.

І справді, коефіцієнт надійності охорони більш як 130 тисяч об’єктів в Україні становить 99,9 відсотка. Це означає, що гроші, вкладені фізичними та юридичними особами в охорону квартир, офісів, життя громадян, не викинуто на вітер. А оскільки ДСО – госпрозрахункова державна організація, то й бюджет за рахунок податків поповнює. Наприклад, минулого року служба внесла до української скарбниці 215 мільйонів гривень.

Проте гроші грошима, але нині варто говорити й про те, що під час виконання обов’язків щодо охорони квартир і банків, фізичних осіб і вантажів, наряди ДСО затримують звичайних правопорушників – від дрібних хуліганів до вбивць. Так, з початку цього року таких затримано 70 тисяч.

Звичайно нині, коли в країні  працює 2500 різних структур, що пропонують охоронні послуги, доводиться шукати шлях виживання за умов жорсткої конкуренції. А він, на мою думку, один: підвищення надійності.  А це вимагає, чого гріха таїти,  багато грошей на закупівлю новітніх зразків спецтехніки, автомобілів, засобів зв’язку. Але місце на ринку охоронних послуг – варте того.

Майже 40 тисяч співробітників ДСО відзначили минулої п’ятинці 52-у річницю з дня створення служби. І вшанували пам’ять 95 співробітників, які загинули, охороняючи спокій людей.