На Хрещатику «зелені» катма

Нині у Києві проблемно купити американську валюту. Скажімо, у центрі міста обмінних пунктів більш ніж достатньо і в кожному відчинене віконечко, але поміняти гривні на долари вельми проблематично. У цьому я переконався сам.

Так сталося, що мій «кредитор», у якого я позичив кілька десяток «зелених», забажав, аби хутчій віддав йому борг. Отож, я з самісінького ранку кинувся до обмінних пунктів. Курс долара наразі дуже високий, але що вдієш. Підійшов до найпершого віконечка і чую у відповідь:

– Доларів немає. Навідайтеся трохи пізніше, або поцікавтеся в інших пунктах.

Що я і зробив. Одначе скрізь мені чемно пояснювали: «Зараз у нас взагалі немає американської валюти» чи у крайньому разі: «Є долари, але дрібні – по 5 і 1». Таким ось чином обійшов двадцять «обмінок». Чуб спітнів, а результату – нуль. І нарешті мені усміхнулося щастя: знайшов потрібну валюту, але добряче пошарпану, либонь її «відмивали» у пральній машині. «Брати чи не брати?» – терзали сумніви. І вирішив взяти, бо ж сьогодні конче мав віддати борг, а то доведеться платити відсотки.

Що ж то нині діється з валютою? З цим запитанням я звернувся до фахівця – доктора економічних наук Валерія Остецького.

– Таку ситуацію спричинило нинішнє життя, – пояснив Валерій Леонідович. – Внаслідок додаткових соціальних виплат у вигляді пенсій, заробітних плат, стипендій, а також певної нестабільності в економіці (а все це безпосередньо пов’язане з виборами президента), у нашій державі виник ажіотажний попит на іноземну валюту. І це стосується не лише американських доларів. Національний банк України свідомо здійснив емісію на валютному ринку в обсязі понад один мільярд доларів для стабілізації становища. Це зроблено й для того, аби штучно тримати курс гривні. Але попит споживачів перевищує пропозицію і доларів на ринку не вистачає.