Листи зарплатні не повернуть

Нині у столичних підприємств, які фінансуються з міського бюджету, борги із зарплатні відсутні. Чого не скажеш про установи загальнодержавної форми власності. Так, за словами начальника управління з питань дотримання законодавства про працю Головного управління праці та зайнятості Віталія Сої, нині у Києві борг цих організацій становить майже 3 мільйони гривень (порівняно з минулим місяцем він зменшився на 4,4 мільйона). Найбільші боржники – державні підприємства, підпорядковані Мінпромполітики України (1,33 млн. грн.), Національному космічному агентству України (415 тис. грн.), Міноборони (понад 400 тис. грн.), Мінпаливенерго (понад 300 тис. грн.) та Мінагрополітики (майже 220 тис. грн.). Загалом же у столиці 46 підприємств, установ та організацій різних форм власності заборгованість із зарплатні мають на суму майже 11 мільйонів гривень.

Заступник голови КМДА – начальник Головного фінансового управління Віктор Падалка розповів «Вечірці», що державні підприємства Києва мають взяти позику, аби негайно погасити заборгованість. «Нині уряд України передбачив навіть надавати її з держбюджету. Це рішення вже  ухвалене і нині  перебуває у всіх міністерствах та відомствах. Тож, аби отримати гроші, необхідно лише оформити відповідні документи», – пояснив Віктор Михайлович. І зауважив: найбільше держпідприємств, які мають можливість отримати цю позику, на Печерську (цей район після Солом’янського, де борг понад 5 млн. грн., займає друге місце у списку районів-боржників – 1,8 млн. грн.). Ще одним вирішенням цього питання, за словами заступника голови КМДА, є продаж майна підприємств-боржників. Мабуть, саме цим шляхом і піде один із них – ВАТ «Завод «Більшовик». Правда, нині тут уже погасили 300 тисяч боргу (з 1,075 млн. грн.) за рахунок реалізації виробленої продукції. Проте, щоб розплатитися з працівниками заводу повністю, його керівництву потрібно продати соціальний комплекс підприємства, що в Пущі-Водиці. А оскільки «Більшовик» належить до колективної форми власності і не має змоги отримати позику з держбюджету, то такий крок – єдиний вихід для нього. Цікаво, а як же вчинить найбільший боржник – ВАТ «Авіакомпанія «Національні авіалінії України», де борг становить понад 2,5 млн. грн.?

Аби розв’язати проблему, Віктор Падалка порадив боржникам «ці питання вирішувати особисто і безпосередньо з керівництвом, а не писати листи із зверненнями до влади. Потрібно вживати радикальних заходів, а районній владі – розглядати проблеми заборгованості на підприємствах докладно і  предметно».