Резерви є. А шанси?

Вибори не закінчилися. 21 листопада голосуватимемо ще раз. Обиратимемо вже з-поміж двох кандидатів. Котрий із Вікторів має більший резерв, аби додати його до своїх позавчорашніх 40 відсотків голосів?

І в Януковича, і в Ющенка резерви є. Багато що залежить від перебігу тритижневої кампанії кожного. Головні важелі Януковича – адміністративний, провладний та перевага у засобах масової інформації. Його першість 31 жовтня, нехай і піввідсоткова, психологічно подіє на ту незначну категорію виборців, які, зазвичай, голосують за переможців. Віктор Федорович має також резерв у південних областях, де він 31 жовтня переміг, але де, водночас, електорат виявився найпасивнішим (тут на дільниці прийшло менше, ніж 70 відсотків виборців). Віктор Ющенко такою мірою активізувати «свої» області західної України не зможе, бо там й позавчора проголосувало понад 80 відсотків виборців. Ще один резерв Януковича – більша частина електорату Петра Симоненка, Наталії Вітренко та Олександра Яковенка (разом понад 7 відсотків). Хоча комуністи й заявили, що закликатимуть своїх прихильників голосувати проти обох, однак чи всі з них, налякані так званим нацизмом Ющенка, послухають своїх «вождів». Якась частина з тих, хто голосував за інших кандидатів, звісно, «махне рукою» і не візьме участі у другому турі. Але чи не підберуть їхні «невикористані» бюлетені на користь одного з Вікторів?

Віктор Ющенко передусім спробує схилити на свою користь електорат Олександра Мороза, Анатолія Кінаха, Олександра Омельченка, Леоніда Черновецького та Михайла Бродського – разом це понад 8 відсотків виборців. Щодо угоди між Ющенком і Морозом, то вже подібні заяви лунають з обох сторін. Є у резерві Ющенка й виборці західних, центральних та північніх областей, які через помилки у виборчих списках не змогли проголосувати 31 жовтня, але дуже бажають виправити ці «опечатки» до 21 листопада. Три тижні сприятимуть Ющенку ще й тим, що за цей час він зможе поліпшити здоров’я, зокрема зовнішній вигляд. Хоч як це парадоксально, але є невеличка частина виборців, переважно жінки, які обирають майбутнього президента за вродою. Як відомо, перед першим туром вона «підвела» Ющенка…

Хоча, звісно, у штабах фаворитів сподіваються передусім на якісь інші кроки, аби змінити структуру рейтингів. Про них ми ще не знаємо. Та й у самих штабах над цим ламають голови найбільше. Дізнаємося вже скоро.