Самим порядкувати в селі!

Наша столиця відмінна від інших міст ще й тим, що в її складі – кілька сіл. Ми побували у селі Троєщина, аби дізнатися, за що голосували тамтешні мешканці.

…Біля місцевого Будинку культури людно. Що вже казати про виборчу дільницю! Там о десятій ранку ми побачили вже майже наполовину заповнені бюлетнями урни. Зареєструвалися, аби не порушувати порядку і щоб нам ніхто не заважав спілкуватися з людьми і фотографувати. Члени виборчої комісії були напрочуд люб’язними. «Ви дивуєтеся, що така висока активність? Якби ви приїхали одразу після відкриття дільниці, побачили б, що нам довелося навіть стримувати людей на вході», – розповіли нам. І попросили опитувати людей тільки на вулиці. Що ми і зробили. Запитання ставили одне: «За що голосували?»

– За краще життя. Щоб була справжня демократія, не було корупції, вища пенсія, а ціни нижчі, – відповів пенсіонер Іван Чорностан, навіть назвавши свою домашню адресу.

– За свою Україну. Щоб нашим дітям віддали право на самоврядування, щоб ми самі керували у Троєщині. Щоб самі обирали владу всіх рівнів. Щоб у нас відкрили церкву, яку троєщинці колись самі будували, носили по цеглині. Голосувала за нашу народну владу. Адже тут наші пупи закопані, – так сказала Єфросинія Сидоренко.

– За нового президента. Думаємо, що він щось змінить у нашому житті. Йшли на вибори з великими надіями на це, – це думка Тетяни Приймак.

– Щоб жити краще було на світі і старим, і малим, – коротко висловилася Галина Іванівна Найда, літня жінка з натрудженими руками.

Поки розмовляли, бачимо – на одній з лавок збирають підписи під якимись зверненнями. З’ясувалося, що ініціативна група збирається звернутися до Київського міського голови з проханням втілити в життя низову ланку самоврядування – орган самоорганізації населення. Він був обраний мешканцями Троєщини ще торік і досі не зареєстрований. Друге звернення адресоване керівникові УПЦ(МП) Володимиру, де зокрема йде мова про те, що «останнім часом село з усіх боків атакують різні сектанти та розкольники, а ми прагнемо відродити наші споконвічні православні традиції, тож дуже  просимо відкрити наш сільський храм і благословити на службу там священика».