Олександр ОмельЧенко: «Усе залежатиме від киян»

Традиційно на виборчих дільницях, де голосують високопосадовці, збирається натовп журналістів. Перед тим, як укинути бюлетень до урни, вони довго тримають його над щілиною, даючи можливість зафіксувати для історії цей момент. А ось на дільниці №6 у спеціалізованій школі №53 на вулиці Богдана Хмельницького, 16/18, де голосував кандидат у президенти України, голова Української партії «Єдність», Київський міський голова Олександр Омельченко, все відбувалося без «помпи». Не метушилася охорона, не готували квітів, не грав оркестр. Єдине, що зробили перед його приїздом, – прибрали опале листя і полили вулицю.

Відчувалося, що в Олександра Омельченка чудовий настрій. Він із задоволенням спілкувався з іншими виборцями; як добрий господар, звернув увагу на стан прилеглої території і розпорядився, що тут треба ще зробити. Пред’явив паспорт, отримав бюлетень, хвилинку побув у кабінці і опустив бюлетень до урни. Вже на вулиці Олександр Олександрович потрапив «в обійми» журналістів і відповів на кілька запитань.

– З яким настроєм ви прийшли на виборчу дільницю?

– Настрій добрий, погода гарна, день – недільний. У Києві соціальний і політичний спокій. Вибори в столиці пройдуть згідно із Конституцією, відповідно до  Закону про вибори. Кияни законослухняні. Упевнений, що вони повною мірою скористаються своїм правом і кожен віддасть свій голос за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей. Так учинив і я.

– Ви хвилювалися під час голосування?

– Мені легко було вибрати серед кандидатів того, за кого я хотів проголосувати. «Галочку» я поставив із приємністю.

– Чим для вас цей день був не схожим на звичайний робочий?

– Тим, що приїхав на роботу на годину пізніше. Раніше приїздив о сьомій, і сьогодні приїхав о сьомій. Але ж ми перейшли на зимовий час, тож практично о восьмій. Інших відмінностей немає.

– Дуже багато розмов про фальсифікацію виборів. Яка ваша думка щодо цього?

– Є два підходи до цієї теми. По-перше, якщо про це говорять, то, можливо, готують думку громадян, переконують їх у тому, що в нас вибори вільними, демократичними не можуть бути. По-друге, вважаю, що політизація суспільства, особливо впродовж останніх трьох місяців, відіграла більш негативну роль, ніж за всі п’ять років між виборами. На мою думку, вибори мають консолідовувати суспільство.

– Збираєтеся побувати у міському штабі з підтримання порядку?

– Не думаю, що в цьому є необхідність. Штаб працює, очолює його мій перший заступник Іван Фоменко. Всі мої заступники на роботі, голови районів – теж. Мета штабу – забезпечити життєдіяльність Києва як у вихідний день, так і з урахуванням виборів. Вони в столиці мають бути об’єктивно висвітлені всіма засобами масової інформації. Бо Київ у нас один, і всі політичні події, всі акції, піарівські технології якраз демонструвалися у Києві. Переконаний, що станеться так, аби вся Україна побачила: Київ був і є її єдиною столицею, єдиним серцем і єдиною душею.

– На вашу думку, чи може щось змінитися у житті столиці із зміною президента? – запитав Олександра Омельченка «Вечірній Київ».

– Усе залежатиме від киян. Вони завжди були як сім’я, як велика столична родина. Цивілізована, єдина, згуртована навколо столичної і всіх десяти районних влад.

– Чи все зроблено для того, аби запобігти надзвичайним ситуаціям?

– На мій погляд, все зроблено надійно. Мою думку підсилює переконання, що надзвичайних подій у столиці не буде. Маю на увазі не лише політичні та інші масові акції, а й природні катаклізми.

– За що ви сьогодні голосували і на що сподіваєтеся?

– Я особисто віддав перевагу ролі жінки у цивілізованому суспільстві, де пріоритет – не за словом, а за ділом. Де жінки мають або близько, або понад п’ятдесят відсотків представництва у законодавчому процесі країн. Маю на увазі Швейцарію, Скандинавські країни. Сподіваюся, що в майбутньому в Україні буде так само.