Художній текстиль – краса!

Українське художнє ткацтво – унікальне, з глибоким історичним минулим і традиціями. І сучасний текстиль має багато видів і  напрямів.  Яка це краса! Можете пересвідчитися самі, побувавши на Першій всеукраїнській триєнале художнього ткацтва, що представлена у виставкових залах (до 31 жовтня) Центрального будинку художника на вулиці Січових стрільців.

У експозиції роботи близько ста авторів – і знаних майстрів, і студентів. Експонуються  досягнення останніх трьох років. Серед тих, хто оцінюватиме роботи досвідчених і молодих колег, – відомі художники-текстильники Людмила Жоголь,  Наталя Гронська, Наталя Пікуш,   мистецтвознавці Зоя Чегусова, Тетяна Кара-Васильєва, Тамара Придатко та інші. Сучасний текстиль – явище багатогранне, різних видів та напрямів. Це і гобелен (виткана шпалера, виготовлена в техніці ручного гладенького ткання), настінний текстиль (розпис на тканині, колаж, аплікація, вибійка). Ще – текстиль малих форм і текстиль об’ємний, експериментальний… Мова художнього ткацтва розвивається і збагачується сучасним життям.

Паралельно з традиційним ткацтвом  монументально-декоративного призначення наприкінці минулого, ХХ століття, почав розвиватися станковий вид текстилю, такі вироби зазвичай призначаються для виставок, музеїв. Тут  поряд із   узвичаєними матеріалами – вовною, льоном, бавовною, шовком застосовуються й нетипові для текстилю – папір, дерево, синтетичні матеріали й навіть метал.