Лев Венедиктов – в оточенні знаті

Таке буває нечасто, щоб довкола Маестро одразу зібралося стільки знаті, історичних героїв і… красунь. А головний хормейстер Національної опери України Левко Венедиктов – народний артист України, Герой України – торував до них дорогу на сцені київської опери аж півстоліття. І ось таке сузір’я зібралося у фойє театру на ювілейній фотовиставці з нагоди 80-річчя великого Майстра.

Свій творчий шлях Лев Венедиктов розпочав у Київській консерваторії, в класі диригування народного артиста України Григорія Верьовки. І пішов-пішов у світ муз на хвилях музики українського оперного мистецтва. За його безпосередньої участі поставлено майже 140 оперних вистав. Серед яких – етапні і для театру, і для всієї української музичної культури: «Тарас Бульба» М.Лисенка, «Аскольдова могила» О.Верстовського, «Кармен» Ж.Бізе, «Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського, «Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Мазепа» П.Чайковського, «Борис Годунов», «Хованщина» М.Мусоргського, «Аїда», «Травіата» Дж.Пуччіні, найостанніша прем’єра – «Джоконда» А.Панкіеллі…

За кілька днів, 29 жовтня, в Національній опері – прем’єра, йтиме відновлена опера «Мазепа» П.Чайковського, хормейстер-постановник – Лев Венедиктов.

Як співпостановник опери Д.Шостаковича «Катерина Ізмайлова» Лев Венедиктов удостоєний Державної премії імені Т.Шевченка (1976 р.), за яскравість хорової інтерпретації в опері М.Лисенка «Тарас Бульба» – всеукраїнської премії імені М.Лисенка. Маестро одержав чотири «Київські пекторалі» за особистий внесок у постановку вершинних опер світового репертуару – «Набукко» Дж.Верді, «Лоенгрін» Р.Вагнера, «Турандот» Дж.Пуччіні.

На фотознімках біля Левка Миколайовича, кавалера ордена «Ярослава Мудрого», професора Національної музичної академії, поряд з героями опер – і його учні, а їх понад сто. Навдивовиж зіркове зібрання.