Обшуки – «родзинка» осіннього сезону

Якщо до вас досі не завітали люди у формі або й без неї і не звинуватили в тероризмі, то ви, найочевидніше, співпрацюєте з владою. Так жартують представники недержавних організацій та громадських рухів після подій, що відбулися в п’ятницю 22 жовтня. Цього дня в одному лише Києві відбулося близько десяти обшуків.

За словами координатора коаліції «Свобода вибору» Владислава Каськіва, близько восьмої години ранку в п’ятницю у його квартирі пролунав дзвінок. У вічку він побачив шестеро чоловіків. Вони назвалися сусідами з нижнього поверху, яких Владислав Каськів нібито затоплює. «Я ніколи не бачив у своєму будинку таких сусідів, тому відчиняти відмовився. Оскільки непрохані гості поводилися досить наполегливо, зателефонував до міліції. Одразу мені почали виламувати двері. По телефону пообіцяли терміново прислати наряд міліції, якого чекаю і досі», – розповів координатор. Після цього він зв’язався з народними депутатами і представниками ЗМІ і тільки в їхній присутності впустив до оселі «прибульців». Безрезультатний, зрештою, обшук проводився за підозрою в теракті і організації незаконних збройних формувань.

«Пошуковці» зазвичай не пред’являють жодних документів і не відповідають на запитання. Натомість вигадують легенди, щоб проникнути у приміщення. Скажімо, під час захоплення офісу коаліції «Свобода вибору», що відбулося кількома годинами пізніше подій у помешканні її координатора, працівники СБУ представилися... учасниками Чернігівської громадської кампанії «Пора»…

Координатор цієї громадської кампанії по Києву Юрій Полюхович повідомив, що саме слухав повідомлення «5-го каналу» про обшук у квартирі Владислава Каськіва, коли подзвонили у його двері. Зрозумівши, в чім річ, Юрій також зв’язався з нардепами. У їхній присутності сам обшукав своє помешкання і записав це на камеру. «Якби щось підкинули, у мене був би доказ, бо нічого вибухонебезпечного, крім яєць у холодильнику, я не зберігаю», – пояснив Юрій Полюхович. Попри те, що правоохоронці так нічого і не знайшли, квартиру київського координатора «Пори» про всяк випадок опечатали.

Тиск на громадський рух уже засудили багато організацій, у тому числі й міжнародні. Координатор «Пори» по Україні Євген Золотарьов розцінює останні події як репресії не лише проти активістів цього руху, «Чистої України» та «Студентської хвилі», а й проти всіх молодих людей, які цікавляться політикою і мають погляди, відмінні від «єдино правильних». Хоч обшуки в студентських гуртожитках і безрезультатні, вони вкотре дають зрозуміти, що, мовляв, краще не перешкоджати «природному» ходу подій.

Активісти громадських рухів переконані, що всі ці обшуки проводяться з метою створення напруги в суспільстві, внаслідок чого воно захоче повернутися до стабільності. А чинна влада позиціонується як її втілення. Крім того, Владислав Каськів повідомив, що володіє інформацією «з серйозних джерел» про можливість фізичних провокацій задля зриву виборів у певних регіонах – аж до терористичних актів. Оскільки зараз активно нав’язується думка про екстремізм громадських рухів, винними у разі незаконних дій можуть зробити саме їх. «Мені прикро чути про можливість сербського чи грузинського сценаріїв в Україні, – підсумував Владислав Каськів. – Адже мало хто у світі може похвалитися таким досвідом мирних демонстрацій, як ми. Маю на увазі здобуття незалежності».

Кількість затриманих студентів щодня різна. Декого після допитів відпускають, кілька – і досі під вартою. Комітет ООН проти катувань назвав їх в’язнями совісті.