Хоч на візку, та побуваєш усюди

В Україні налічують понад 2,6 мільйона громадян з обмеженими фізичними можливостями (у Києві таких, за офіційними даними, близько 145 тисяч осіб). Цій категорії людей потрібно створити належні умови для життя й роботи. Чи облаштовують у столиці їм безперешкодний доступ до об’єктів житлового та громадського забезпечення?

У кожного регіону – свій план

Одним із важливих завдань для столиці стала організація безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до житлових будинків, гуртожитків, готелів, лікарень, театрів, кінотеатрів, закладів торгівлі тощо. Про це повідомив на розширеній колегії КМДА Борис Савін – заступник начальника управління у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці.

Управління разом із громадськими організаціями інвалідів виробило пропозиції для проектуальників та будівельників з тим, щоб пристосувати житлові будинки та об’єкти громадського призначення до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями.

Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища запропонувало, а Державний комітет будівництва разом із Науково-дослідним інститутом історії та теорії архітектури створили Програму формування житлових та громадських зон із врахуванням потреб маломобільних груп населення, розробили рекомендації для Києва, зважаючи на специфіку рельєфу та забудову. Передбачено будівництво та реконструкцію споруд, вулиць, переходів, телефонних будок зручними для маломобільних.

До магазину – на візку

Усі 99 продуктових магазинів для ветеранів війни та інвалідів облаштовано поручнями та пандусними з’їздами. У деяких супермаркетах також подбали про це. У Дніпровському районі столиці близько 82 відсотків підприємств торгівлі мають з’їзди для інвалідних візків, у Солом’янському – переведено обслуговування інвалідів війни із магазину № 538 до магазину № 525, який відповідно обладнаний.

Як спуститися в перехід?

Додатковими поручнями та пандусними доріжками комунальна корпорація «Київавтодор» облаштувала вісім виходів із підземного переходу на майдані Незалежності та два виходи на розі вулиць Хрещатик та Прорізна. Дообладнала низькими бортами наземні пішохідні переходи на розі Європейської площі з вулицями Костьольною, Січневого повстання та Петровською алеєю. Ліфт для інвалідів є у підземному торговельному комплексі «Метроград» та наземному пішохідному переході в районі залізничної станції Караваєві дачі. Цього року влаштовано два пандусних з’їзди на новому підземному переході «Зупинка вул. Тампере», змонтовано два підйомники у підземному переході «Зупинка вул. Березняки».

У подальшому під час проектування та будівництва підземних переходів буде передбачено наявність ліфтів, у які вільно заїжджатиме інвалідний візок. Цього року це передбачено в переходах на Столичному шосе, вулиці Олени Теліги, Червонозоряному проспекті (ріг Кіровоградської), проспекті Московському (ріг вулиці Лайоша Гавро).

Ложа в театрі

Будівельники обіцяють спорудити зручними для інвалідів Київський академічний театр ляльок (на вулиці Грушевського, 1а), театр на Подолі, драматичний театр на Троєщині, Цирк у лівобережній частині міста. Нині ж завершують влаштовувати пандуси біля споруди та кріплення під установку інвалідних візків у глядацьких залах Київського театру юного глядача на Липках, Державного дитячого музичного театру, Київського театру драми і комедії, а також у Центральній бібліотеці імені Лесі Українки. До кінця року заплановано встановити аналогічні пристрої в музеях «Київська фортеця», книги та друкарства, російського мистецтва, Гетьманства, українського декоративного мистецтва, історії Києва та 18 кінотеатрах.

«Економні» платять штрафи

Управління державного архітектурно-будівельного контролю перевірило об’єкти, збудовані 2003 року, й оштрафувало проектантів та будівельників, які «забули» про пандуси. До кінця року таким «економам» доведеться облаштувати пандусами свої новобудови. Фахівці з Держархбудкотролю попередили, що не підписуватимуть актів держкомісії про прийняття житлових будинків та об’єктів громадського призначення, у яких не подбали про інвалідів. На це є постанова Кабміну та наказ Держбуду.

Транспортні й побутові послуги

Відділ транспортного обслуговування інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату в територіальному центрі створило Головне управління соціального захисту населення. 25 мікроавтобусів розвозять не тільки інвалідів на візках, а й людей з обмеженими фізичними можливостями. Щомісяця здійснюється до 400 перевезень.

«Мають вільний доступ»

Робота з впровадження безперешкодного доступу до всіх об’єктів інфраструктури людей з обмеженими фізичними можливостями триває. «Уже тепер інваліди мають вільний доступ практично в усіх районах міста до державних структур міського рівня, торговельних, медичних закладів та управлінь соціального захисту населення», – зазначив під час розширеної колегії КМДА Валерій Бідний, заступник голови КМДА. Нині столичні управління працюють над реалізацією Закону України «Про соцільні послуги» через громадські організації інвалідів, зокрема в частині дистанційного навчання, працевлаштування, інтеграції молодих інвалідів у суспільне життя.