Кучма не скаже «прощавай» Александру

Президент України досить несподівано скасував заплановний на вчора візит до Польщі. Польська опозиція та провідні польські політологи вже встигли привітати такий крок Леоніда Кучми.

Поляки наголошують, що саме Леонід Кучма виявив бажання прибути в гості до Александра Квасьнєвського, щоб підбити підсумки двох своїх каденцій та польсько-українського партнерства. Міністр закордонних справ Влодзімеж Цімошевіч вважає такий візит природним. Натомість представники польської опозиції застерігали, що візит Кучми може бути розцінено як підтримку українській владі з боку Варшави на виборах президента.

Депутат Сейму від партії «Право і Справедливість» Марек Юрек переконаний, що наміри українського президента відвідати Польщу до виборів були радше елементом передвиборної гри. На його думку, найкращий термін для приїзду Кучми був би після президентських виборів в Україні. Публіцист Бартоломей Сенкевич припускає, що візиту київського гостя могло завадити дві причини: або президент Квасьнєвський побоявся приймати Кучму тоді, коли в Україні з боку влади ведеться така недемократична передвиборна кампанія, або ж ситуація в Україні настільки ускладнена, що Леонід Кучма не може залишити країну навіть на кілька годин.